Bo Jessen Cand. scient. pol.

Bo Jessen
Medlem siden marts 2013 | 236 anbefalinger | 4 artikler | 30 stamsteder

Odense er et had-kærlighedsforhold. Det er byen som betyder meget for mig, men som jeg kun kan bo i hvis jeg lægger mine kræfter i at forandre den. Jeg føler et ansvar for hver halvfyldte koncert og for hver person, der flytter væk. Det er det drev, som jeg deler med mange andre i de her år, og som gør Odense til en helt særlig by.

Selve forandringen skaber en helt speciel energi og et rum for at påvirke byens udvikling, som man ikke har nogen andre steder. I dag kan enhver med en god ide og de rette evner påvirke Odenses udvikling. Dét er det specielle - her gør man en forskel - her er man tvunget til at arbejde sammen med, diskutere med og overbevise mennesker, der er forskellige fra een selv. Lad os være ærlige - man tager ikke til København for at finde mennesker, der er forskellige fra een selv, men derimod for at finde mennesker, der er lige som en selv.

TIO er en mulighed for at skrive om de ting i kulturlivet og i byens liv, der særligt interesserer mig. Men endnu vigtigere er TIO et middel til at forandre Odense. På den ene side ved at fortælle om alt det gode byen kan byde på, som indtil for nylig kun sjældent blev fortalt. For når vi alle sammen fortæller om byens liv og kulturliv skaber vi større efterspørgsel efter kultur, som fører til et større udbud af kultur, som i sidste ende gør Odense til en bedre by. På den anden side ved at sætte særligt fokus på det, der har kvalitet og at stille spørgsmål til det der ikke har, så Odense ikke ender med at begå de samme fejl som mange andre byer, der forandres.

Kvalitet behøver ikke været noget der er dyrt, eller særligt finkulturelt - det er det, der er kompromisløst og det der vil noget særligt. I al for lang tid har kulturudbydere, restauratører og mange af de odenseanske projektmagere haft en eller anden ide om, at Odenseanerne ikke efterspørger kunst, kultur, natteliv, mad og byliv af høj kvalitet. At den odenseanske mentalitet er særlig og odenseanerne har en særlig dårlig, provinsiel smag, som betyder at de ikke kan trækkes ud af stuerne til andet end dårlig mad og biograffilm. Men der eksisterer ikke nogen særlig doven odenseansk mentalitet - kun fortællingen om den. Det beviser de seneste års udvikling i byens kultur- og restaurantliv. Derfor er det vigtigt, at vi både sætter fokus på alt det der sker i Odense og samtidig hele tiden diskuterer om det nye er godt nok - om det gør Odense til en god by.

Hvad er Odenses bedst skjulte skat? Dit favoritsted i byen?
Samtidig med at byen skyder i vejret og tomterne fyldes ud med mursten og mennesker, har jeg fundet en glæde ved at se byen oppe fra - fra byens tage, fra havnens siloer og fra Byens Bro. Samtidig har jeg en særlig kærlighed til bymidtens baggårde og snævre passager, som er et kendetegn, der er så specielt for Odense og som vi burde udnytte langt mere end vi gør i dag til at sætte byen i scene.

[Photo: Jacob Keinicke]This Is Odense