Byens Bro Den bedste udsigt over by og havn får man fra broen, der forbinder dem

Byens Bro
Sights, Parks & Activities | Østre Stationsvej 35, Odense C | Skrevet af: Bo Jessen | 4 anbefalinger

Kom op i højden, og kig ud over havnen fra Byens Bro, Odenses nyeste vartegn, der forbinder by og havn for både cyklister og fodgængere og giver dig et helt anderledes syn på byen.

Få gange om året står jeg i en situation, hvor jeg ikke føler, det er mit ansvar at skabe den by, Odense fortjener at være. Hvor jeg kan slappe af og nyde, at jeg står midt i den. Det sker under Odense Film Festival og Phono Festival. Men det skete også under forrige års Havnekulturfestival, da jeg stod midt på Byens Bro og kunne betragte en dramatisk tordenhimmel og solen, der stod lavt bag skyerne og klippede et brutalt silolandskab ud på havnen. Så dramatisk og rigt og alligevel så fredfyldt.

Når man kommer op i højden i en by, sker der noget. Man skifter perspektiv. Som når man ser et børnelandskab for første gang igen som voksen. Man får et nyt forhold til afstande, man ser nogle nye mellemrum og bagsider, man bliver tvunget til at genfortolke det, man ser på. At kigge ud fra Byens Bro er særligt.

Men broen er ikke bare en udkigspost og en praktisk forbindelsesåre for byens bløde trafikanter; den er også en oplevelse i sig selv. Den slanger sig 135 organiske meter over banelegemet som en udfordring af jernbanens funktionalisme og den modernistiske fremskridtstro, der siger, at ligeud er hurtigst frem. På den sydlige side af broen tårner en glinsende pylon 40 meter op i luften. Et vulgært manifest for byens fysiske transformation, som råber til de forbipasserende jyder og københavnere, at der er grund til at hoppe af toget her.

  • Man - Søn: 0.00 - 24.00
Link til sted Find vej

Nordatlantisk Hus Et arkitektonisk must-see på Odense Havn, der også rummer en ny nordisk restaurant med en nordatlantisk drejning

Nordatlantisk Hus
Eating | Nordatlantisk Promenade 1, Odense C | Skrevet af: Brian Lindskov Larsen | Photo: Hannibal-Bach | 20 anbefalinger

Du har ikke været i Ny Odense, før du har vovet dig ned på havnen. Havnen har - udover at være et generelt fedt sted - en række af Odenses vigtige attraktioner. Et af dem er uden tvivl Nordatlantisk Hus. Udefra ser det farligt sejt ud, og indeni har de en ret fantastisk restaurant, hvor man kan få et stykke med rigsfællesskab for rimelige penge.

Huset blev til som et samarbejde mellem Det Grønlandske Hus og Odense Kommune og rummer blandt andet studieboliger til de nordatlantiske borgere i Odense. Det geniale ved stedet er, udover den flotte arkitektur og den smukke beliggenhed ved Odense Havn, den helt særlige restaurant i stueetagen hvor der serveres specialiteter fra Grønland og Færøerne, der perfekt rammer den nordiske gastrotrend. Noma er det nok ikke, men det smager godt og er til ganske overkommelige priser.

Spis overdådig brunch med fabelagtig hjemmelavet Nutella og udsigt over vandet - i restauranten, på den fine terrasse, eller nu endda som take away. Grå klipper og lysende isbjerge har inspireret udformningen af denne perle på havnen, og i himlen over dig flyver isblå fugle af glas.

Udover restauranten byder huset også på koncerter og udstillinger med tilknytning til det nordatlantiske. Butikkens åbningstider: Torsdag kl. 13.00 - 18.00, Fredag kl. 13.00 - 18.00, Lørdag kl. 11.00 - 14.00.

  • Man - Fre: 11.30 - 23.30
  • Lør: 10.00 - 23.30
  • Søn: 11.30 - 16.00
Link til sted Find vej

Danmarks Jernbanemuseum Følg din barnlige togfascination, og tag på museum i dit nydeligste 1930'er-sæt

Danmarks Jernbanemuseum
Culture | Dannebrogsgade 24, Odense C | Skrevet af: Mikkel West | 18 anbefalinger

Min barnlige fascination af tog blusser helt op, når jeg støder på stolte, gamle veterantoge. Det er noget med historiens vingesus og fornemmelsen af, hvor altafgørende toget engang var for den danske infrastruktur.

Inde på Danmarks Jernbanemuseum har de det helt vildt over at hylde den kultur, der hylder jernbanen.
Bl.a. opførte et orkester "Jernbanegaloppen" inde blandt togene, og de har vist Europa fra Lars von Triers Europa-trilogi på museet. I anledning af en kulturnat forsøgte Jernbanemuseet sig endda med poetryslam i deres enorme hal, der ellers til daglig huser relativt fredsommelige lokomotiver og tilhørende accessories fra attenhundredeoghvidkål.

Bevægelsen gennem landet, ankomsten, afskeden, motoren og de tilfældige møder med andre rejsende har siden tidernes, eller rettere togenes, morgen været dynamo for musik og litteratur, og derfor er det faktisk en skidegod idé at bruge lokaliteterne som kunstscene.

Der er god grund til at hylde togfarten. Det er rigtigt nok, at det efter 132 år stadig kommer bag på DSB, at bladene falder af træerne, og at billetprisniveauet er helt barokt, men ser man bort fra det, er togfarten stadig den klart mest bekvemme og fantastiske måde at rejse på. Trop op i dit nydeligste 1930'er-sæt, og tag en veterantogs-selfie.

  • Man - Søn: 10.00 - 16.00
Link til sted Find vej

Vognhjulet Arm i arm med rigtige venner på byens musikværtshus

Vognhjulet
Drinking | Skibhusvej 115, Odense C | Skrevet af: Jakob Cæsius Krohn | 2 anbefalinger

Det her handler om at få sig en gemytlig aften med fadslamberter og en god gang røvballemusik på et værtshus i Skibhuskvarteret. På Vognhjulet hænger der kærlige karikaturer af husets venner og klassiske Storm P.-ølreklamer. Og da jeg kiggede op over pisserenden på herretoilettet – og lykkeligvis slap for den klassiske værtshusjoke om at man ikke må se ned på en langtidsledig – var vægdekorationen rendyrket gøgl og gejl.
Men dette kan ikke rokke ved, at Vognhjulet har taget det store spring fremad.

Skibhusstuens åbning med overinspektørens tale og strygersuppe af Stig Stradivarius, som jeg dog kun hørte via Den evige Terps mobil, var et syvmileskridt. Siden har jeg uden bondeanger spenderet en sodavand til ungerne på den – lige – vej hjem fra kolonihaven for at vise dem denne fine attraktion med gamle fotos fra dengang, Skibhuskvarteret ikke var blevet domicil for den kreative klasse, men stadig gik under navnet Skarntyde- eller Sutskokvarteret. Og på Vognhjulet lever (flaske)ånden stadig.  

  • Man - Ons: 11.00 - 01.00
  • Tor - Lør: 11.00 - 02.00
  • Søn: 12.00 - 01.00
Link til sted Find vej

Ungarsk Vinstue Byens bedste brune bæverding. Øl i dagtimerne og en sand killer på dødsruten

Ungarsk Vinstue
Drinking | Bredstedgade 2, Odense C | Skrevet af: Jakob Cæsius Krohn | 1 anbefalinger

En by uden et bredt sortiment af brune værtshuse kan ikke kalde sig en ærlig storby. Men dem kan Odense selvfølgelig også byde på. Tinsoldaten (”Tinneren”) og Tingstedet er legendariske. Men lidt uden for alfarvej, i Skibhuskvarteret, ligger vandingsstederne som perler for fulde svin. Og bedst af dem alle er Ungarsk Vinstue. Vægmalerierne angiver den helt rigtige husar- og sigøjnerånd, ovenpå kan du få dig et slag skomager, beundre krofatter Arnes raritetskabinet/rædselsgalleri og lytte til Rock Nalles eviggrønne ”Min fars roemark i Skjern” på jukeboksen.

Ved særlige lejligheder er det også muligt at få dækket op med fin dug på billardbordet, som da denne signatur fyldte 3 x 15 år. Live-koncerter og andre arrangementer afholdes jævnligt, og hvis kromutter Connie tillader det, bidrager Arne meget gerne til løjerne.

Pas på hønsestien ned til herretoilettet!

  • Man - Ons: 09.00 - 19.00
  • Tor - Fre: 09.00 - 22.00
  • Lør: 11.00 - 22.00
  • Søn: 11.00 - 18.00
Link til sted Find vej

Oktober Bogbutik Specialboghandel til dig, der synes, at Luxemburg og Gramsci er blødsødne

Oktober Bogbutik
Shopping | Skibhusvej 100, Odense C | Skrevet af: Pil Lindgreen

Skibhus er Odenses gamle arbejderkvarter – engang råt, tilsodet og fuld af maskin- og havnearbejdere, nu med stigende huslejer og mere rødvin end bajer og bløde løg. For nutidens odenseanere kan det være svært at forestille sig, at det kun var med byrådets allerstørste modvilje, at arbejderbydelen blev indlemmet i Odense i 1932, fordi det ikke huede det konservative flertal at få ukrudt og fattigfolk (og deres uvelkomne socialdemokratiske stemmetendenser) indenfor bygrænsen. Det er passende nok her i dissensens arnested, at Oktober Bogbutik lever ufortrødent videre, som skrev vi stadig 1848 eller 1917 eller 1968; en rød-som-Maos-lille plet på et stadig mere blåt og sort bykort.

Skiltet er håndmalet, og logoet er træsnit med solidariske arbejdere arm-i-arm. Og hvis man går forbi og tænker, at det ser da lidt sekterisk ud, har man delvist ret. Bogbutikken er nemlig en fysisk manifestation af Oktoberbevægelsen – ikke så meget en politisk som en kritisk vækkelsesbevægelse, der rummer både bogbutikkerne i Odense, Århus og København, et forlag, en net-TV kanal, en facebookside, gratis daglige netaviser og månedsblade. Oktober er desuden tilknyttet Kommunistisk Politik, der forvirrende nok ikke er et politisk parti, men derimod en sammenslutning, der bedriver noget, der vist bedst kan beskrives som folkelig medieaktivisme.

Men Oktober Bogbutik er også noget så simpelt og sjældent dejligt som en specialboghandel, der tager boghandlens historiske rolle som socialt, intellektuelt og politisk mødested alvorligt. Mellem reolerne med rød fag- og skønlitteratur står en printer og kopimaskine, så der kan laves flyveblade, og der er en åben dør og et par trin op til et baglokale med et mødebord. Gipsbuster af Lenin og Marx holder øje. Man kan købe partisanertørklæder (”Fremstillet i Palæstina”) og plakater med nej-til-atomkraft/kampfly/forurening af vores drikkevand.

I virkeligheden er butikkens eneste sande pendant i (det efterhånden sørgeligt bogbutikfatttige) Odense Kristent Bogcenter i Søndergade, som på samme ret overraskende måde holder stand mod tidernes henrullen og år efter år har sin smalle dør åben for de indviede og de nysgerrige/mulige konvertitter.

Selv hvis man føler en vis lettelse ved at mærke, at parolerne er stivnet i venstrefløjens mund og betragter kommunismen som et historisk kuriosum, må man glæde sig over, at historien ikke forsvinder så let, selv nu hvor Skibhus’ overflod af slagtere, bagere, købmænd og snottede rabarberbørn med hinkesten på hvert hjørne er afløst af studielejligheder, caféburgere, billige klipninger og døgnåbne slikbutikker, og, i stadig højere grad, velhavende børnefamilier med have og gåafstand til havnens løfter om fremtidens Odense.

  • Man: 13.00 - 17.00
  • Tir: -
  • Ons: 13.00 - 17.00
  • Tor: -
  • Fre: 13.00 - 17.00
  • Lør - Søn: -
Link til sted Find vej

Havnebadet Friluftsbad bygget ned i havnebassinet. Fri entré og sommerlykke. Vinterbadning og saunaklub

Havnebadet
Sights, Parks & Activities | Gamle Havnekaj 1, Odense C | Skrevet af: Mira Erik | Photo: Hannibal-Bach | 4 anbefalinger

Odense Havn er ikke en havn og derfor er Odense Havnebad heller ikke et egentlig havnebad. Odense Havn er et mudderhul, en blindtarm, brakvand for enden af en kanal. Der mangler gennemstrømning i vandet, og derfor kan det ikke gøres rent nok til at bade i. Og bade, det vil borgerne, det har borgere altid villet. Derfor denne ø med et badekar i, et friluftsbad, et rent og kloret svømmehalsystem.

Jeg er opvokset i vandkanten i Det Sydfynske Øhav, og nogle gange føler jeg mig som en idiot at være flyttet ind midt på øen, allerlængst væk fra vandet. Havnebadet hjælper. En dukkert er i sigte. Og der er tilmed saunaklub og vinterbadning, og det hele er gratis, det er meningen. Det er også pænt: Klassiske små badehuse på den ene side og det ligeså klassiske udkigstårn med røde og hvide striber på den anden.

Der er håb og drømme i det bad. Badet trækker os ned på havnen og genopliver en aktivitetsløs ørken (?), hvor ikke engang en ismand eller en pølsebod hidtil har kunnet tjene til det daglige brød. Det sker nu. Det sker for havnen med Havnebadet. Jeg er næsten sikker. Det sker for havnen nu.

Der er forskel på sommer- og vinteråbningstider, så kig forbi hjemmesiden, så du er sikker.

  • Man: 06.30 - 09.30
  • Tir: 18.00 - 21.00
  • Ons: 06.30 - 09.30
  • Tor: 18.00 - 21.00
  • Fre: 06.30 - 09.30
  • Lør - Søn: 08.00 - 11.00
Link til sted Find vej


This Is Odense