Skibhus er Odenses gamle arbejderkvarter – engang råt, tilsodet og fuld af maskin- og havnearbejdere, nu med stigende huslejer og mere rødvin end bajer og bløde løg. For nutidens odenseanere kan det være svært at forestille sig, at det kun var med byrådets allerstørste modvilje, at arbejderbydelen blev indlemmet i Odense i 1932, fordi det ikke huede det konservative flertal at få ukrudt og fattigfolk (og deres uvelkomne socialdemokratiske stemmetendenser) indenfor bygrænsen. Det er passende nok her i dissensens arnested, at Oktober Bogbutik lever ufortrødent videre, som skrev vi stadig 1848 eller 1917 eller 1968; en rød-som-Maos-lille plet på et stadig mere blåt og sort bykort.
Skiltet er håndmalet, og logoet er træsnit med solidariske arbejdere arm-i-arm. Og hvis man går forbi og tænker, at det ser da lidt sekterisk ud, har man delvist ret. Bogbutikken er nemlig en fysisk manifestation af Oktoberbevægelsen – ikke så meget en politisk som en kritisk vækkelsesbevægelse, der rummer både bogbutikkerne i Odense, Århus og København, et forlag, en net-TV kanal, en facebookside, gratis daglige netaviser og månedsblade. Oktober er desuden tilknyttet Kommunistisk Politik, der forvirrende nok ikke er et politisk parti, men derimod en sammenslutning, der bedriver noget, der vist bedst kan beskrives som folkelig medieaktivisme.
Men Oktober Bogbutik er også noget så simpelt og sjældent dejligt som en specialboghandel, der tager boghandlens historiske rolle som socialt, intellektuelt og politisk mødested alvorligt. Mellem reolerne med rød fag- og skønlitteratur står en printer og kopimaskine, så der kan laves flyveblade, og der er en åben dør og et par trin op til et baglokale med et mødebord. Gipsbuster af Lenin og Marx holder øje. Man kan købe partisanertørklæder (”Fremstillet i Palæstina”) og plakater med nej-til-atomkraft/kampfly/forurening af vores drikkevand.
I virkeligheden er butikkens eneste sande pendant i (det efterhånden sørgeligt bogbutikfatttige) Odense Kristent Bogcenter i Søndergade, som på samme ret overraskende måde holder stand mod tidernes henrullen og år efter år har sin smalle dør åben for de indviede og de nysgerrige/mulige konvertitter.
Selv hvis man føler en vis lettelse ved at mærke, at parolerne er stivnet i venstrefløjens mund og betragter kommunismen som et historisk kuriosum, må man glæde sig over, at historien ikke forsvinder så let, selv nu hvor Skibhus’ overflod af slagtere, bagere, købmænd og snottede rabarberbørn med hinkesten på hvert hjørne er afløst af studielejligheder, caféburgere, billige klipninger og døgnåbne slikbutikker, og, i stadig højere grad, velhavende børnefamilier med have og gåafstand til havnens løfter om fremtidens Odense.
- Man: 13.00 - 17.00
- Tir: -
- Ons: 13.00 - 17.00
- Tor: -
- Fre: 13.00 - 17.00
- Lør - Søn: -
Link til sted
Find vej