StudieStuen Danmarks måske hyggeligste studiested. Her kan du få kaffe til en 10’er, gøre et bogkup eller bare nyde et sted, der for alvor har hjerterum

StudieStuen
Culture | Nedergade 12, Odense C | Skrevet af: My Rasmussen | 26 anbefalinger

Er dit hjem uden for dit hjem. Et sted, hvor du kan fordybe dig i dine studier, drikke kaffe for en tier og æde en figenstang, mens du putter dig i tæpper, skramler med din medbragte madpakke og overspringshandler med at kigge på kunsten på væggene (udstillingen skifter fire gange årligt) eller bøgerne i reolerne.
Finder du en særlig interessant bog, kan du bare købe den, og når du har bestået din eksamen og helst ikke nogensinde vil læse dine bøger igen, så kan StudieStuen sælge dem for dig.

StudieStuen er indrettet med klunsede møbler. Lampeskærmene er frynsede. Tæpperne er hæklede. Der er den gode stol, den lidt for hårde stol og den, som vakler. Hjemligt.

Her går du lykkeligt glip af gennemtærsket cafémusik (du får i stedet noget så sjældent som stilhed eller behersket jazz), og lige så lykkeligt slipper du for stressende læsesale, hvor lyden af hektiske fingre mod taster hurtigt sender dit blodtryk på himmelflugt. Okay, men mit i hvert fald.

Konceptet taler til alle studerende, som ikke længes efter campusoplevelsen på Universitetet i Det Fjerne, men som holder af, at pauserne kan nydes ved at træde over dørtærsklen og direkte ind i bymidten. Eller i samtale med nogle af de andre studerende, naturligvis. Uden ond skulen eller schhh’en fra mere ambitiøse medlemmer af racen.

StudieStuen er rammen om et væld af arrangementer, som afspejler de frivilliges brede interesser. Det lille sted har været strikkestue, dansestue, syngestue, foredragsstue, brætspilsstue, koncertstue, lyrikstue og meget mere. Men mere end noget andet er stedet et værested drevet af flinke frivillige, som alle kender hinanden, og derfor er det meget familiært. Men altså – en flink og åben familie, hvor der er plads under vingen, om man vil.

  • Man: 10.00 - 18.00
  • Tir: 10.00 - 21.00
  • Ons: 10.00 - 18.00
  • Tor: 10.00 - 21.00
  • Fre: 10.00 - 18.00
  • Lør - Søn: 10.00 - 16.00
Link til sted Find vej

Eventyrhaven Morgenøl, ispind og solbadning i byens grønne gryde

Eventyrhaven
Sights, Parks & Activities | Eventyrhaven, Odense C | Skrevet af: Pil Lindgreen | Photo: Hannibal-Bach | 7 anbefalinger

Lad dig ikke snyde af navnet - der er hverken forlystelsespark eller turistfælde i sigte i Eventyrhaven; en grøn gryde af en park, der er som skabt til solbad midt i byen. Jo, officielt hedder den H.C. Andersens Have, og digteren står da også og troner i halvanden persons størrelse på bakken og modtager hvert år blomsterkranse på sin fødselsdag, men der er aldrig nogen, der kalder parken andet end Eventyrhaven, og i virkeligheden er H.C. kun til stede som en drømmende tankestreg. De vigtige statuer er i stedet Aksel Hansens længselsfulde nymfe Echo (1888) og Erik Heides skulptur helt nede i åen, Papirbåden (1985), der pirrer henholdsvis voksnes og børns fantasi.

Trods legeplads og et salsahjørne med is og udskænkning har Eventyrhaven en mere forfinet, ja endda hemmelig aura end nogen anden park i byen. Måske fordi den faktisk er en ø; måske fordi den har en fortid som lukket land; først som klosterhave, senere som Læseforeningens indhegnede paradis, hvor kun bedsteborgere måtte nyde deres læsning indtil 1942.

Siden blev hele området, inklusiv klosterkirkens urtegård, åbnet for offentligheden, og i dag kan alle slikke sol eller lege på havens bakkedrag. Bakker i Odense, faktisk! Trappestrøget går stejlt ned mod åen og nærmest trygler om en hovedkulds dødscykling. Men vender man sig om til fods og kigger tilbage, har du udsigt op mod rådhus og domkirke, der bliver mere fjerne og fremmedartet høje, jo længere ned man kommer. Man kan ikke længere høre trafikken suse fra Albanigade, hvor letbanebyggeriet har omdannet vejen til byggeplads, men alting er alligevel hvid støj bag anderap og de reggaespillende skoleelever, der garanteret har lagt et tæppe på plænen.

Følg årstiderne i den blomstrende cirkelhave, og dyrk buegangene med bænke i skjul, hvor man kan stjæle kys eller drikke dåseøl i skygge, uanset hvor solen står på himlen.

  • Man - Søn: 0.00 - 24.00
Link til sted Find vej

Pen og Papir Hjerterum, skrivetøj og bogstavnørderi hos papirhandleren

Pen og Papir
Shopping | Skt. Knuds Kirkestræde 2A, Odense C | Skrevet af: Pil Lindgreen | 4 anbefalinger

Lille og vågen! Bag disken står Rikke. Der er også Jonathan, en troubadur-type, der indimellem sidder udenfor på en klapstol og spiller guitar eller ruller cigaretter. Og Rikkes far, "Kække" Kay ("Jaunty" Kay), som lejlighedsvis passer butikken. Og en masse andre venner og stamkunder, der færdes hjemmevant, og køber og sludrer i lige mål.

Pen & Papir lå tidligere i Nørregade i lokaler, der var 5-6 gange så store som den nuværende butik. Flytningen derfra lignede først en lukning, og vi var mange, der nåede at blive rigtig kede af det, men hov - i stedet genopstod Pen & Papir som en endnu bedre version af sig selv: som hylderne blev færre, skærpedes også udvalget, og samleren Rikke blev hjulpet af begrænsningens kunst til kun at flytte det vigtigste med.

Resultatet er en smuk balance mellem omhu og hygge: blæk i glasflasker fra Rohrer & Klingner, håndlavede læderpenalhuse, ordentlige blyanter og antikke pennespidser i deres originale papæsker med elastikker så møre, at de springer ved berøring. Tyske skolepenne, engelske kontorpenne, skarpe og velformede. Nye fyldepenne fra Kaweco, Pilot Küno, Lamy Scala. Tombow brushpens til kalligrafisterne. Og noget at skrive i? Notesbøger fra Rhodia, Leuchtturm 1917 og Sonnenleder.

Namedropping, men spørg bare Rikke for hun har en god grund til valget af hvert eneste ting. Der er så meget tingskærlighed på de her få kvadratmeter. I vinduet hænger et håndmalet fajanceskilt i ægte bladguld og sort udført af en af forretningens mange venner i kalligrafi- og graffitimiljøet. Og en Kawecofyldepen i overnaturlig størrelse, en maskot, der med tiden kan blive så ikonisk som Franck As bulldog. Pen & Papir er ikke en butik, men et miljø; som en stambar, hvor man kan sige “det sædvanlige” og så ved Rikke, at jeg mangler ubrugte skolehæfter, og en blyant 2b.

  • Man: 11:00 - 17:00
  • Tir - Ons: 10:00 - 17:00
  • Tor: 10:00 - 18:00
  • Fre: 10:00 - 17:00
  • Lør: 10:00 - 14:00
  • Søn: -
Link til sted Find vej

Lalou Vinbar - En vinbar.

Lalou Vinbar
| Pogestræde 31, Odense C | Skrevet af: Bo Jessen | 1 anbefalinger

Lalou Vinbar er en fin, lille vinkirke, hvor vinen forkyndes af byens mest entusiastiske og troende kendere.

En Ivan og en Thomas.

To storkøbenhavnske oehnophile, der har boet, rejst og arbejdet med vin, har bosat sig i Svendborg og har åbnet en vinbar i Odense. Én lun og glaspolerende bag disken. Én udfarende og fortællende ved bordene.

Et vinpar og en vinbar rundet af respekten for et kunstarbejderhverv, der forsager det hurtige og det effektive. Et hverv, som forsager det, der kan betale sig, og som derfor på ironisk vis tiltrækker flest af dem, der kan betale.

Foruden de vinbarer, der slet ikke er vinbarer, findes måske tre typer af vinbarer i tiden.

Glitzvinbaren, der tiltrækker såvel de nyrige som de gammelrige med det vin, de kender, og fortællinger om dyre vaner.

Hipstervinbaren, der sælger fortællinger om, at vin ikke bare er dråber til de rige, men også kan være en intellektuel bedrift at drikke, og som derfor balancerer på en hårfin grænse mellem at være interessante og være helt ligegyldige.

Og så er der vinbaren, der vel allerbedst kan kaldes en vinbar. Et sted, hvor man kan lære om vin og om dem, der dyrker den, men hvor respekten for vinen og de mennesker, der står bag, forbyder en at betragte det som andet end vin.

Sådan en vinbar er Lalou - navngivet efter den franske naturvinsproducent Lalou Bize-Leroy.

Og altså Thomas og Ivans vinbar. For her drikker du de vine, som Thomas og Ivan ved mest om og bedst kan lide. Mens du sidder under de vinstokke, de to har hjembragt. Og lytter til de historier, de selv har fået overleveret i fugtige østrigske, spanske, italienske og franske kældre. Du slipper helt for, at de har forsøgt at regne ud på forhånd, hvad du nok bedst kunne lide, men du slipper også for en arrogant fortælling om, hvad du bør kunne lide.

Vin fra Europa. Både naturvin og konventionel vin. Ingen dårlige, blinde passagerer, de kan lave penge på. Et vinkort med rigeligt hvide, røde, søde og mousserende glas til mellem 70 og 150 og flasker med priser lige fra det aldeles rimelige til det absurde.

De to er ikke bare vinkendere, de er også kokke. Og det betyder, at deres spiselige tilbehør er et af stedets allerstørste trækplastre. På Lalou kan du få de allerbedste små serveringer af sortfodsskinke, carpaccio, rillette, trøffeltoast, ansjoser, franske oste og oliven, som man overhovedet kunne forestille sig.

Og kvaliteten er afsindig høj - kødet smelter i munden, her kan du lide selv blåskimmelosten, her kan selv fiskehadere lide fisk og det er her man lærer at kunne lide oliven.

Vær opmærksom på Lalous mange smagninger, som dyrker særlige regioner, glemte druer eller sammenligninger vine på samme druer, dyrket i forskellige lande. Der er den meget populære Vin & Ost-smagning, der matcher vin med de rette oste og hjælper dig til at gøre det samme. Og der er den årlige Leroysmagning, til dem der vil - og har råd - til at smage Lalou Bize-Leroys topvine. Og så er der nu endelig også Vin for begyndere, hvor du lærer det grundlæggende smagehåndværk.

Lalou er min stamvinbar i Odense, og det bør også være din.

  • Man: -
  • Tir: 14.00 - 23.00
  • Ons: 16.00 - 23.00
  • Tor: 16.00 - 00.00
  • Fre - Lør: 14.00 - 00.30
  • Søn: -
Link til sted Find vej

Restaurant Vår Let, grønt og frisk forår med naturvin som tilbehør

Restaurant Vår
Eating | Vintapperstræde 10, Odense C | Skrevet af: Bo Jessen | 1 anbefalinger

Byens mest interessante restaurant? Hvis du spørger mig, så ja. Og de sidste to års nævnelse i Michelinguiden underbygger det.

Ingen andre i Odense leverer let, nordisk velsmag på en så overlegen og underspillet facon som Jacob Burmølle-Jensen, der for et par år siden vendte hjem til Odense efter en række år hos blandt andet Naert og Kadeau i København og Bare i Bergen, hvortil der stadig er tråde i Vårs menu.

Mange nynordiske restauranter har det mere i munden end i smagen. Du kender dem, deres fortællinger og deres grafiske identitet flere måneder før, de åbner.

Ikke Vår. En notits i Fyens og en facebookside var, hvad det kunne blive til, da restauranten åbnede i maj 2017. Intet markedsføringsbudget, ikke nogen menu de første måneder og ingen skarpe uniformer. Bare åbne døre, uformel servering, en billig introduktionspris på frokost og velsmag - uovertruffen, overrumplende velsmag.

Det betyder ikke, at Vår er et sjusket sted. Nej, tværtimod. Der er fuld råvarekontrol, når Jacob selv henter sine grøntsager hos Nørregården. Og det er helt bevidst, når kødet for eksempel kommer fra Steensgaards principlandbrug. Det skal være bæredygtigt, det skal være fynsk, og man skal behandle hinanden og naturen ordentligt.

Signaturen er de kirurgiske smagsbalancer - mellem salt, syrlighed, umami. Mellem det lette og det fede. Menuen bæres først og fremmest af kål, bær, agurk, selleri, løvstikke, dild, æble, fisk, skaldyr og sæsonens andre grønne og lette klæder, men enkelte retter med gris og okse finder også vej. Og mens de fleste kokke kan trække smage ud af gris og okse, der vintersimres, så er det utroligt - ganske enkelt utroligt - hvad Vår kan få ud af spæde, sarte danske grøntsager.

Derfor bruges der også massevis af timer, inden du dukker op. På bouilloner, fonder og emulsioner. Fermentering, saltning og preservering. På at trække hver en smagsnuance ud af sæsonens råvarer.

Kan du ikke lide fisk? Intet problem - det kan du her. Lyder det ikke som noget for dig? Forkert, det er det. Jeg kigger aldrig på menuen, inden jeg bestiller bord hos Vår, for det gør ingenting, hvad de har besluttet at servere.

Der er heller ikke kompromiser, når det kommer til vinen. Det er naturvin og opsøges aktivt i fremadstormende vinregioner i blandt andet Grækenland, Slovenien og Serbien, men også under nærmere og mere velkendte himmelstrøg.

Selv restaurantnavnet er en subtil reference til den røde tråd i både mad- og vinmenu, og den følelse, du efterlades med, efter at have gennemgået menuen: Let, grønt og frisk forår.

Der er noget afbalanceret, selvsikkert og modigt ved en restaurant, der lader sig opdage gennem smagen og fortællingerne fra dem, der har spist der.

Aftenmenuen står lige så kompromisløst som alt andet: 5 retter: 575 kr., 10 retter: 875 kr. Du kan tilkøbe vinmenu, der fordobler prisen, eller saftmenu til hhv. 275 og 425. Du kan også bare lade dem vælge et par glas - og skulle du have lyst til at springe en ret over, så finder de helt sikkert også ud af det.

Bemærk bare, at du skal forudbestille saftmenu, og at det er svært at gå ind fra gaden, fordi køkkenet arbejder med præcision.

Hvis Vårs priser er for høje, eller du har brug for en lidt lettere aften, så søg mod Vår på første, der er bistro og vinbar og næsten lige så skarp som stuerestauranten. Her sammensætter køkkenet en menu af tre retter til 300 kr., og du kan få vinmenu, kaffe, the og sødt til 550 kr.

Hold også øje med restaurantens facebookside for eminente særarrangementer og smagninger.

Vår har åbent onsdag - lørdag 18-21.30, mens Vår på første er åben onsdag-lørdag 18-21.

  • Man - Tir: -
  • Ons - Lør: 18.00 - 21.30
  • Søn: -
Link til sted Find vej


This Is Odense