
Lars Høgh er en mand uden offentlige kritikere. For mange af os ville det bare betyde, at vi ikke har gjort nok væsen af os. Men ikke Lars.
For Lars Høgh står forrest i min og mange andres billede af OB og Odense, selvom han aldrig har råbt højest og stillet sig i front.
Det her er en personlig og kropsblød hyldest til en sportsudøver, der nok også bare er god til at være menneske. Og så for mig, måske også fortællingen om OB og Odense på godt og ondt.
Lars Høghs evne til at omfavne livet, og de mennesker han møder i det, har inspireret mange, men har nok også fra tid til anden irriteret andre end mig. At spejle sig i Lars Høgh er som at få kastet en skygge fra spejlet. Altid veloplagt og determineret. Altid venlig. Altid tid til andre. Altid positiv. Aldrig i konflikt med nogen. Hvem kan leve op til det?
Hvem end der måtte have andre fortællinger om Lars, så overdøves deres hvisken af tusindtallige personlige positive historier, der kan stykkes sammen til myten Lars Høgh.
Derfor føler jeg også, at de ord jeg skriver her, ikke rigtigt rækker. Men skrives skal de.
Lad os starte med det, der ironisk nok oftest frasorteres i mediernes portrætter; fodbolden. De hårde fodboldfakta er ikke nok til at gøre Lars Høgh til en legende, lyder den ofte henkastede journalistiske bro til fortællingen om mennesket, Lars Høgh.
Lars Høgh - pokalmester i 1983. Foto: Carsten Andreasen
Jeg er nok så uenig, som man kan blive. For dén dom har med en simpel sætning forfladiget fodboldspillet til en konkurrence på point, titler, høje lønninger og navnene på store udenlandske fodboldklubber.
I samme boldgade som at Superligaens nye slutrundeformat, fodboldkampe spredt ud på hele ugen og en grænseløs udvidelse af fodboldens kommercielle kage, er nødvendigt hvis Danmark skal kunne konkurrere i fodboldeuropa. Det er et fair perspektiv, men for mig er det ikke det, fodbold handler om.
Og Lars Høgh er mit bevis. Da muren faldt og fodbolden stormede mod historiens afslutning, hvor store TV-aftaler, betting-sponsorater og nye europæiske klubturneringer var svaret, uden nogen tog sig tid til at overveje spørgsmålet, stod Lars Høgh på mål i OB. Debut i 1977 og så 100. 200. 300. 400. 500. 600. 700. 800... 817 kampe. Fra bajere i omklædningsrummet til pulsure i sengen. Aldrig før. Aldrig igen kommer vi til at opleve det.
Lars Høgh vinder pokalfinalen i 1991 mod AaB på Odense Stadion.
Foto: SIFA Idrætshistorisk Samling
Lars Høgh har lige så mange eller flere ligakampe for én klub end Ryan Giggs, Paolo Maldini og Francesco Totti. Lars Høghs 817 kampe for OB er en langt større og mere unik bedrift i moderne fodbold end at vinde et Champions League-trofæ eller blive topscorer i Premier League.
Og for alle os, der er gamle nok til at have overværet nogle af de kampe, er det ikke fortællingen om en målmand, der manglede determination og kvalitet nok til at få sin udlandstur. Tvært i mod. Det er fodboldæstetiske mindeglimt med en fodboldspiller, der bevægede sine omgivelser, hver gang han trådte ind i målet.
Lars Høgh omfavnes af OB-læge Christen Villberg efter Miraklet i Madrid.
Foto: OB.dk
Glimt af kamp nummer 817 på Vejle Stadion, hvor Lars Høgh som 41-årig begår et halvklodset straffespark, får lov af Knud Erik Fisker at blive på banen, og som det naturligste redder straffesparket, så OB kan vinde 1-0. Foran 2.627 tilskuere, hvoraf i hvert fald halvdelen - mig inklusive - var rejst fra Odense for at tage afsked med Lars Høgh og resten deltog ligeligt i hyldesten. En afskedssæson, hvor der er sket noget så særligt, som at Lars Høgh har modtaget afskedsblomster fra modstandernes fans på de danske stadions.
En af de dygtigste danske målmænd gennem historien, som kun kom så langt på grund af sin vilje og determination, men som stadig blev i OB hele sin fodboldkarriere. Hvorfor?
Som Lars sagde i 1993 efter en nylig landsholdsudtagelse: "- Jeg vil vinde, og jeg har ambitioner - også som en 20-årig. Men jeg har ikke landsholdsambitioner eller store drømme om en fremtidig karriere ude i fodboldverdenen". Lars Høgh har altid haft ambitioner om, at gøre hver enkelt træning og hver eneste dag, så godt som muligt, men har ikke haft nogen mekanisk karriereplanlægning af hverken fodbolden eller livet. Lars Høgh har altid gjort sig umage, men det har været en dedikation i menneskelig form.
Lars Høgh takker OB's fans i sin testimonial efter karrieren er slut.
Foto: OB.dk
Det fører naturligt til myten om mennesket, Lars Høgh, der altid har mødt bolddrenge, fodboldfans, klubbosser og fodboldens verdensstjerner på nøjagtig samme måde; nysgerrigt, uden fordomme og i øjenhøjde.
Hvor mange af jer har et barndomsminde om en lysmanket mand, der efter en træning eller kamp gumler tyggegummi, mens han spørger interesseret til dig og dine venner? Og som ugen efter samler tråden op fra samme samtale, selvom I ikke kender hinanden?
Hvor mange har stået et eller andet sted på Fyn og fået serveret autografer med stort L og stort H i lang tid efter, de andre spillere er travet i omklædningsrummet?
Hvor mange har oplevet Lars som en mand, der går ind i folk med bløde træsko på. En ka-mmerat, sagt på syngende fynsk?
Det er der rigtig mange, der har, for lignende fortællinger går igen, uanset hvem man snakker med eller læser citater fra. Fra perifært fodboldinteresserede til herrelandsholdets nuværende træner, Kasper Hjulmand.
Mine møder med Lars Høgh begrænser sig til sådanne øjeblikke og til de mange OB-kampe, jeg har set, hvor Lars stod på mål. Det er ikke mig, der har adkomst til at fortælle om de mest dybsindige samtale eller har den mest nuancerede viden om de komplicerede relationer, han trods alt har til nogen i fodboldverdenen. Eller det kærlighedsfyldte, men anstrengte, forhold en stjerne naturligt har til den klub, som stort set ikke har været i stand til at vinde noget, hverken før eller efter han selv spillede.
Alle har deres egen historie, og til sammen skaber de myten. En myte, der for mig kan bruges til at svare på ellers ubesvarlige spørgsmål om "Hvad er OB?" og "Hvad er Odense?". Ærligt, opofrende, hårdt arbejde frem for prætentiøs selvhævdelse. Venlighed og ordentlighed og måske et til tider naivt syn på sin omverden. Uhøjtidelighed og et fravær af fine fornemmelser.
Jeg gik i gymnasie med en fyr, der mente, at meningen med livet er, at betyde noget for andre. Hvis det er rigtigt, så må fodbolden næsten handle om, at betyde noget for dem, der ser på. I det perspektiv findes der ikke meget større fodboldlegende end Lars Høgh.
Mon ikke Lars Høgh fortjener en O'ense, som Morten Stig siger? https://youtu.be/NLs-8kXrWhg?t=529
Lars Høgh tilbage på Odense Stadion til afsløring af muren bag RMN-tribunen.
1-2-3. Høghen er en mur! Foto: OB.dk
Luk