
Synes du også at, der sker meget på den odenseanske restaurantscene? Så tager du ikke helt fejl. Vi samler op på udviklingen og afslører nye restauranter.
For godt et år siden skrev vi om den odenseanske restaurantrevolution, der har gjort Odense til en gastronomisk destination. Sidenhen er Restaurant Pasfall blevet nævnt i Michelin-guiden. I den nyeste White Guide er der fundet plads til 11 odenseanske restauranter, og White Guide nævner selv byens udvikling som særligt interessant. Byens gastroscene er også blevet beskrevet i en artikel-serie i SAS Travel Magazine, hvortil vi også blev interviewet. Madskribenten Anders Husa har lavet en madguide til byen, I Pupi Siciliani er blevet udnævnt til en af de 19 mest anerkendte italienske restauranter i Danmark af Det Italienske Handelskammer og Burger Anarchys festivalburger er blevet kåret til Danmarks bedste af Gastromand.dk.
Burger Anarchy præmieres for den "suverænt bedste festivalburger". Foto: Gastromand.dk
Faktisk har Odense i dag allerede flere restaurationer per indbygger end Århus og Aalborg. Vigtigst er det dog, at der er kommet en hel masse nye restauranter til, og at der melder sig stadig flere på vej...
Frokostrestauranter skyder frem
Lette frokost/aftenrestauranter skyder frem i både bymidten og byens brokvarterer. I november sidste år åbnede salatrestauranten AC Deli på Læssøegade. Restauranten langer fyldige salater med mellemøstlig- og middelhavsinspiration over disken. Godt og vel samtidig åbnede Soup Stone Café i Store Gråbrødrestræde, der med dedikation til hele verdens suppekunst har turde sætte en retning og bliver belønnet for det. I maj åbnede Den Grønne Café på Skibhusvej med salat, andre lette frokostretter og masser af økologi på menuen; fra august har Banh Mi Sai Gon på Vesterbro indbudt til opfriskende sund mad på farten fra det autentiske vietnamesiske gadekøkken; i eftersommeren blev der plads til sushi street food-restauranten Seaweed i Brandts Passage, og for en måneds tid siden åbnede en af byens unge natklubfolk, Oliver Gorju, så Olivers Salatbar i Pogestræde.
AC Deli. Foto: Marialouiseskovbo.com
At Odense er nået dertil, hvor frokostrestauranter skyder op til højre og venstre, ikke bare i bymidten, men i byens brokvarterer - som tilfældet er med med både AC Deli og Den Grønne Cafe - er et kæmpe skridt frem. Mon ikke snart der f.eks. kommer en restaurant, cafe eller bar mere på havnen? Jeg ønsker mig endnu større dedikation til at dyrke det særegne, smagen og kvaliteten hos de nyåbnede steder. At de næste tør skille sig endnu mere ud, og ikke laver endnu en salatbar, men finder deres egen vinkel. Mulighederne er uanede.
Street food-scenen lever, og mere er på vej...
Mexikansk street food er det også blevet til, da Geoff Bubar i februar åbnede Gringas i Overgade. Simpel, velfungerende mexikansk mad bygget op omkring lokale og økologiske råvarer. I det hele taget er street food-scenen livet op: Pedros Grill & Veggies, Allô Bahn Mi, Mads og Mikkel's Lune Pandekager er på plads til forskellige arrangementer med deres foodtrucks, og sidstnævnte har endda åbnet en pop up-pandekagejoint i Kongensgade 8. Snart åbner en vietnamesisk street food-restaurant i starten af Vestergade og der er endnu flere og større nyheder på vej, som det dog er for tidligt at skrive noget om her.
Pedros Grill & Veggies. Foto: Pedros Grill & Veggies
Michelinstjerner til Odense?
På gourmetscenen sker der også noget. The Balcony åbnede i slutningen af april en fynsk gourmetrestaurant i krydset mellem Vestergade og Kongensgade. Fra balkonen er der udsigt til det, der engang var Danmarks farligste m2, men det er det, der sker indenfor nu, som forandrer byen mest. Sæsonbetonede fynske råvarer i en formel setting, der grænser til det dekadente. Allerede i juni måned blev restauranten anmeldt som mesterklasse af White Guide og kaldt Odenses bedste restaurant. I den dugfriske udgave af White Guide er The Balcony rangeret som Odenses bedste og Nordens 40. bedste restaurant - en meget imponerende bedrift på så kort tid af det unge køkkenhold. Maden blevet kaldt “begejstret ambitiøs”, og nu mangler restauranten bare at finde sin helt egen vej uden om de sikre lån fra de andre danske toprestauranter, og hvem ved så om Odenses første Michelinstjerne havner oven på Froggy’s (hvem skulle have troet det)?
Østers på The Balcony, Vestergade. Foto: The Balcony
I oktober åbnede Café & Restaurant Kongens Have i tilbygningen til Odense Teater. Væk med billetkontoret i den smukke tilbygning, og farvel til det faktum at Odense Teater hidtil har været uden en egentlig restaurant. Selvom logoets design ikke just peger på kvalitet, så gør forpagteren det til gengæld. Det er nemlig Stefan Graversen, der også driver Restaurant Nordatlanten på havnen. Indretning er lys og nordisk, og en flot vindeltrappe forbinder stue og 1. sal. Caféen er åben fra morgenstunden, mens restauranten er åben til aften, og byder på 3-, 5- eller 7-retters dansk-fransk i hvad der ligner grænsesøgende og lovende kombinationer. Fyens Stiftstidende har allerede kastet en begejstret anmeldelse afsted. Jeg ser frem til sommerservering i Kongens Have og håber flere andre kulturinstitutioner følger trop og får mad på menuen.
Café & Restaurant Kongens Have. Foto: Odensespiseguide.dk
Vinbarer galore!
Det er ikke bare restauranter, som knopskyder mellem odenseklinkerne. Ikke færre end fem (!) nye vinbarer er åbnet inden for det seneste år: Først var det S'vineriet vinapotek, der siden november sidste efterår har serveret gode vine i industrielle rammer og glødepærernes skær i Klaregade. Næsten samtidig åbnede drengene på mmoks vinbar i baglokalerne på Kongensgade. I forsommeren kom turen så til det, der er blevet til min primære vinøse forbindels; Lalou Vinbar i Pogestræde, der har taget navn fra den nordfranske biodynamiske vinkone fra Bourgogne. Her serverer Ivan Laursen og Thomas Brieghel naturvine (med mere) og franske specialiteter til absolut rimelige priser. Samtidig åbnede Noé Vinbar i Kongensgade og endelig, i løbet af sommeren, Amy's Bar & Winehouse, der dog er mere bar end wine.
Lalou Vinbar, Pogestræde. Foto: letsblogsomeshit.dk/
Odense har allerede nogle af landets bedste ølbarer i form af Christian Firtal - Odense og Carlsens Kvarter, men i sommeren fik Bryggeriet Flakhaven nye ejere og en endnu større fokus på fynsk øl, og for det ikke skal være nok har Odense nu også fået et ølkloster klædt i lyse farver, Dunkbar i Jernbanegade. Bag Dunkbar står ølnørderne Peter Pagh og Stefan Lund Jørgensen, der begge har stået bag baren hos Christian Firtal. 10 haner med øl og fuld fokus på kvalitet, og tre haner til cocktails. Vi elsker nørder.
Det er her i lokalerne på Jernbanegade, at Dunkbar netop er åbnet. Foto: Stovt.dk
Revolutionen fortsætter...
Der er ikke noget, der tyder på, at revolutionen løjer af. Tværtimod.
Den 22. november åbner Bar'Tapas mellem Restaurant No. 61 og mmoks i Kongensgade (vil nogen i øvrigt venligst tvinge byggematadoren Thomas Lund til at frasælge Kongensgade no. 67, så gadens sår kan blive helet og bebygget?). Mickey og Malte Christensen fra Sæson teamer up med vennen Amir Alwa og har ansat Tony Linde, der tidligere har været på Ruths i Skagen. De kommer til at servere running tapas i en spansk-dansk landkøkken combo med fokus på kvalitetsråvarer fra mindre producenter og spanske vine. Nu kan all-you-can eat-tankegangen kun sjældent forenes med kvalitet, men man har en fornemmelse af at de her drenge rent faktisk kan få tingene til at lykkes. Det bliver en restaurant med færre fine ord og plads til alle - gourmet med knallertattitude, kaldte vi det vidst i Sæsons tilfælde, og det var bestemt positivt ment.
Det unge hold bag Bar Tapas. Foto: Bar Tapas
Den 7. december åbner den eksklusive bøfrestaurant MASH (København, Århus, London og Hamburg) i den nu næsten færdigrenoverede ejendom, Vestergade 11, med sommerservering ud til Flakhaven. Selvom der er en større plads i vores hjerter til lokale fødevarer end kædekoncepter, så byder vi MASH-åbningen velkommen som endnu et skridt på vejen mod at gøre Flakhaven til et levende torv med en overflod af serveringssteder. MASH-folkene peger selv på byens stemnings- og temposkift som en af årsagerne til at åbne, og kalder Odense for “det nye Århus - en by alle restauratører vil flokkes om”. Vi mener nu ikke Odense er andet end Odense selv, men er glad for at flere får øjnene op for byens udvikling.
Skitse til det nye MASH Odense. Foto: MASH
Men det er slet ikke det sidste der kommer til at ske i de kommende måneder. Byens veganske madscene, der indtil for nylig er blevet holdt i live af Økollektivet, Kærnehuset i Nedergade, Ungdomshuset Odenses veganske fællesspisning om torsdagen og Rise of Veganism DKs arrangementer på havnen, får en ordentlig overhaling med åbningen af to nye restauranter. Vores gode venner hos foreningen ØKOllektivet, som vi bl.a. samarbejdede med til “Gaden som lærred” har allerede offentliggjort, at de åbner Cafe Kosmos Vegan & Organic i bymidten med veganske og økologiske retter på menuen, skruet sammen med lokale råvarer og med fokus på bæredygtighed og dyrevenlighed. Hvad der er næsten lige så godt er, at de også planlægger at lade cafeen være en lille scene for små kulturelle arrangementer. Det her er helt enormt spændende, og vi klapper i vores hænder over, at en af byens sejeste foreninger nu går restaurantvejen.
Holdet bag ØKOllektivet og Café Kosmos. Foto: ØKOllektivet
Samtidig kan vi også afsløre, at Vladimir Stanić og Elisa Bresson inden længe åbner en vegansk økologisk cafe på hjørnet mellem Vestergade og Pantheonsgade med navnet Venchi. Fokus er på smag, og menuen kommer til at indeholde burgere, smørrebrød og - synes jeg, allermest spændende - balkan- og middelhavsinspirerede retter. Hvor har jeg lang tid ventet på at kunne dyrke nogle gode jugoretter i Odense, og selvom køkkenet i den region normalt er meget kødbaseret, så er den grønne del også helt uovertruffen. Indretningen bliver industriel, men varm, og den grafiske linje på billedet nedenfor tyder på det bliver godt.
Venchi - endnu en vegansk restaurant er på vej. Foto: Venchi
I byens nye kultur-, teater- og konferencehus, ODEON, åbner også en cafe i løbet af vinteren. Heldigvis faldt deres første indskydelse om at åbne endnu et ligegyldigt nachoshelvede fra hinanden, og i stedet har de lavet et samarbejde med Bo Lindegaard fra I’m a Kombo i København om et fællesskabsorienteret communal dining-koncept til billige penge. Der vil blive dyrket grønt, fisk, vegetarretter og alt sammen med fokus på fynske råvarer. En kantine for alle de mange mennesker der kommer til at arbejde og bevæge sig i Odeon og Thomas B. Thrigesgadeområdet i fremtiden.
Kigger vi lidt længere frem, faldt det i forsommeren endeligt på plads, at der i det nye byggeri på I. Vilhelm Werners Plads kommer en torvehal. Det er nok for tidligt at spekulere alt for meget i form og indhold, men jeg håber på et godt samarbejde med Grønttorvet, fokus på fynske råvarer og kompromisløs kvalitet. De første billeder af byggeriet ser rigtig godt ud med ovenlys og godt med grønt.
Det kommende torvehalsmiljø på I. Vilhelm Werners Plads
Udviklingen på den odenseanske restaurantscene tager syvmileskridt i de her år, og det er vigtigt for byen, at de fleste nye projekter skabes af unge, lokale kræfter, der tror på Odense og gerne vil noget med de steder de åbner. Jeg har allerede fået opfyldt en del af mine ønsker fra sidste år, men der stadig et stort potentiale, der kan udfoldes: Jeg savner for eksempel en god mellemøstlig restaurant i høj kvalitet. En latinamerikansk i gourmetsegmentet, der kan supplere Pastel Brasil. En jord-til-bord restaurant, der udelukkende laver mad på fødevarer fra Odense. Flere steder, der kombinerer kultur/bøger/ideer/whatever og mad. Eller hvad med en alge/tang-restaurant? Vi har Danmarks største ekspert på det felt gående rundt i Odense i form af Ole Mouritsen.
Hvad mangler du i byen? Fortæl os det i kommentarsporet, og se så at komme ud at støtte de nye (og gamle) restauranter.
Husk at du kan læse alle vores anbefalinger af byens 92 mest interessante steder i 2016 på www.thisisodense.dk/da/places.
Luk