De fem vigtigste begivenheder til din sommer

De fem vigtigste begivenheder til din sommer
Guide | Skrevet af: Bo Jessen | 13. juni 2018

Selvom vi allerede har fået den mængde varme, vi kunne håbe på i et land, der ligger på højde med det sydlige Alaska, skulle vejrdoktorerne stadig tro på mere af samme skuffe. Måske betyder det, at det er i år, du skal blive hængende i byen? Uanset hvad er der stor sandsynlighed for, at en stor del af jer kommer til at tilbringe en god del af de næste tre måneder i O'ense.

Og hvad skal man så bruge tiden på udover at kigge på træer og bade i frilufts-, strand- og havnevand? Her kommer min guide i prioriteret rækkefølge til de 5 begivenheder, du allerede nu bør skemalægges og købe billet til i løbet af sommeren.

1. Jaiyede Jazz Festival - 4. August

Aftensolen omfavner dig, sommerkåde folkestrømme glider henover odenseklinkerne på Ny Vestergade - i pendulfart mellem brugsen og Mosen. Duften af nystartede griller blander sig med lugten af nytærsket græs. Fra Stryget får du en svag overbrusning af åvand fra midtfynske regnvejrsdage.

Og så. Fra Teater Momentum bærer aftenbrisen eksotiske, svedige, hypnotiserende toner. Det er lyden af hele verden, som den kommer til udtryk i Londons storbyjungle. Lyden fra den nyhypede britiske jazzscene, som Momentum Musik, sammen med Jam Days ganske bemærkelsesværdigt er lykkedes med at samle til en dags festivalfusion af jazz, electronica, folklore, hiphop og genrer, der formentlig først får navne i disse år.

På plakaten er Sarathy Korwar og Kefaya, der begge har spillet i Odense indenfor det seneste år, og var så glade for at være her, at de har bedt om lov til at komme igen. Med sig har de Collocutor, Emanative og DJ Pete Buckenham.

Efter at have overværet de intense, intime koncerter med Både Sarathy Korwar og Kefaya er jeg ikke bange for at udråbe Jaiyede Jazzfestival til sommerens største musikalske oplevelse.

Bedøm selv her:


Kefaya - Indignados


Sarathy Korwar - Bismillah

 150 kr. · 100 kr med musikårskort til Momentum · Gratis adgang med armbånd til Jam Days · Køb billet her: http://www.teatermomentum.dk/event/jaiyede-jazz-festival/

 

2. Odense International Film Festival - OFF 18 - 27. august - 2. september

Danmarks ældste filmfestival. Danmarks eneste Oscarkvalificerende filmfestival - nu i fire forskellige kategorier. Odenses vindue til en forunderlig verden i små bidder. En helt særegen buzz i Brandts-området, hvor vin og øl flyder om kap med fremmede tungemål og tæppeklædte sensommergæster ser open air-film på stort lærred. En uges afstressende filmfortællinger, der afvæbner alle, der møder festivalen med åbent sind.

111 kortfilm er blevet udvalgt til den 43. festivaludgave og ligger klar på den helt nye hjemmeside. Årets plakater er designet. Filmtalenter fra Super 16-uddannelsen er udvalgt som årets kunstneriske profiler, og filmskabere fra hele verden har booket billet til en filmuge, der - næsten - er helt gratis. Husk at få fat i et fysisk program, når de lander i starten af august. Det er altid en nydelse at bladre igennem.

 


Et tilbageblik på OFF 17

0 kr. · Enkelte programpunkter kræver betaling · Husk at reservere plads i biografsæderne, ligeså snart det bliver muligt på https://filmfestival.dk/programoversigt/

3. Dynamo Circus Festival 2018 - 10-11. august

Foto: Hans Kristian Hannibal-Bach

Dynamo driver nycirkusscene og øverum i FAF-bygningen på Byens Ø. Deres optrædener er altid vanvittige, hæsblæsende og afsindigt imponerende og fremkalder på den måde en mærkværdig følelse af vantro forundring.

For andet år inviterer de branchens bedste fra hele verden indenfor i (og udenpå) pakhuse og siloer på havnen til en række umulige optrædener, der helt sikkert vil overraske og flytte dig. På festivalpladsen er der også mad, post-apokalytisk punk-tivoli og late night kabaret med fest og livemusik. En helt almindelig weekend i nycirkusbranchen.


Et 10-minutters tilbageblik på sidste års festival

Programmet til årets festival er endnu ikke på plads · Der kan både købes enkeltdags- og partoutbilletter (og angiveligt early bird inden 1. juli) · Følg med i opdateringerne her: https://www.facebook.com/events/1862039804096674/ · Køb billetter her: http://dynamoworkspace.dk/dynamo-nycirkus-festival/

4. Jam Days 2018 - 1-4. august

Den sammenbragte jazz-, blues- og folkfestival, der spiller bymidtens højsommerscener op i starten af august, har levet nogle svære første år, men i år er det, som om der er mere bund i programmet.

Med det absolutte hovednavn, Jake Bugg, er der landet en profil, der både passer glimrende i blues-folkuniverset og samtidig kan lokke folk med hang til hitlister og engelsk arbejderklasserock.

Lad mig herudover anbefale altid mærkelige pop-psykedeliske jazz-electro-rockede Hess Is More, multisproget afrikansk-carribiansk sydstatsblues fra Bokanté og endelig den eminente nordjyske, sårbare, salmekvædede neofolk fra Sundays. Et band, der skriver sig ind i en genre, som kan blive ligegyldig, men som i særlige tilfælde er helt særlig. Sundays er et af de tilfælde.


Jake Bugg live fra T in the Park

650 kr. for partoutbillet · 350 kr for éndagsbillet til onsdag, torsdag, fredag eller lørdag · Køb billetter her: https://landing.livebackend.com/jam-days/

5. Tinderbox 2018 - 28-30. juni

Tinderbox har et problem. Ideen om at man kan skabe sig en profil og identitet ved at placere sig efter markedet. I røven på publikum. At regne med alt, hvad der har solgt, sælger.

Det betyder to ting: For det første, at det bliver umuligt at ramme noget, der er på vej frem, og som derfor giver den helt særlige sitrende følelse, når man opdager noget nyt. Det bliver umuligt at lære publikum at holde af noget, de ikke kender. For det er ikke en del af pakken. Det kan måske forklare, at der ofte er halvtomt til de kunstnere på Tinderbox med den største kunstneriske kvalitet, mens festen er størst til gengangerne fra Grøn Koncert.

For det andet, at det bliver umuligt at skabe sig en identitet, der er uafhængig af årets musikprogram. Man tvinger publikum til at vurdere festivalen alene på årets bookinger, i stedet for på festivalens kultur. Det er sårbart i et europæisk og dansk festivallandskab, hvor der er mere konkurrence end nogensinde før. Det kan måske forklare, at Tinderbox heller ikke i år har udsolgt (i god tid) før festivalen i modsætning til efterhånden stort set alle andre festivaler.

Når det nu er ude af systemet, så konstaterer jeg tre ting:

1. I programmet optræder Prophets of Rage, Iggy Pop, Depeche Mode, Editors og Jack White. Hvordan folk, der kan lide Tiesto, skal kunne lide Jack White og hvordan folk, der knytter næver til Prophets of Rage skal kunne leve med Alanis Morissette ved jeg ikke. Men det ændrer jo ikke på navnene.

2. Der er massevis af lækre, fynske madvarer og drikkevarer og efter alt at dømme vil der være visse mængder sol

3. En stor international musikfestival afvikles i Odense

Tre gode grunde til alligevel at sikre sig en af de sidste partoutbilletter, som nok skal nå at forsvinde. Hvis altså du har råd til den noget pebrede pris.


Gensyn med Tinderbox 2017

1.635 kr. for partout · 1.035 kr for éndagsbillet til fredag eller lørdag · Køb billetter her: https://tinderbox.dk/billetter/Til forsiden


This Is Odense