8 grunde til at flytte til Odense netop nu

8 grunde til at flytte til Odense netop nu
Liste | Skrevet af: Bo Jessen | 3. september 2017

Jeg kan ikke komme på nogen, der er mere kritiske overfor Odense end os. Ikke fordi, vi ikke tror på byen, eller ser byens potentiale. Det er heller ikke fordi vi mener, at byen er på vej i den helt forkerte retning.

Måske er vi kritiske netop af den modsatte grund. Fordi vi tror på, at vi i Odense netop nu har en historisk chance for at skabe en helt særlig lille storby, hvis vi står på tæer, gør os umage og siger nej tak til den lette løsning.

Det her er min vigtigste påstand på Odenses vegne i disse år: Odense kan blive den eneste by i Danmark, hvor der er plads til at have fart på og rum til at have hovedet med. Den eneste by, der kan forene nutidens to største modsætninger: Storbyens dynamik, skabertrang og oplevelser med længslen efter fællesskab, natur og plads til at tænke sig om.

Dig og dine venner skal selvfølgelig ikke snydes for at blive en del bevægelsen - derfor får du her 8 grunde til at flytte til Odense netop nu!

 

1. Odense skaber fremtidens jobs

Universal Robots, den største robotvirksomhed i Odense med 350 ansatte
og en forventning om yderligere 30 % medarbejdere i Odense i 2017

 

Odenses robotklynge er en af Europas absolut førende og blandt verdens 10 førende. En klynge, der ved seneste optælling for godt et år siden talte 102 virksomheder og godt 2.600 medarbejdere. Det er 22 virksomheder og 400 medarbejdere mere end året før. Med vanlig fynsk mådehold er forventningen et behov for godt 60 % flere medarbejdere frem mod 2020. Virkeligheden er nok snarere, at tallet bliver væsentligt højere. Se de 83 ledige jobs netop nu her.

Også en række andre brancher, som f.eks. byens drone og IT-virksomheder er i hastig udvikling. Du kan få job hos Danmarks bedste arbejdsplads, Daxiomatic, eller hvad med Open source-folkene hos Umbraco, der driver hjemmesider for nogle af verdens største firmaer, og hvis platform benyttes af godt en halv million verden over? Se nogle af de ledige jobs i byens IT-branche her.

Hvis du ikke kan finde det helt rigtige job i Odense, så er der stor chance for, at det er inden for godt en time et sted mellem København og Århus - og med færdiggørelsen af timemodellen til København om godt et års tid, kommer mange af dem endnu tættere på.

 

2. vildt mange uddannelser - der tænker nyt

Det nybyggede Erhvervsakademiet Lillebælt i City Campus tæt ved banegården,
havnen, bymidten og det nyåbnede street food-marked i Storms Pakhus

 

Byens tech-virksomheder sætter også sit præg på byens uddannelser. I Odenses folkeskoler leger de med læringsrobotter fra Odense-firmaet Kubo og ikke færre end 40 videregående uddannelsesprogrammer uddanner folk til robotbranchen, blandt andet helt nye uddannelser som automationsteknolog hos Erhvervsakademiet Lillebælt, automatiktekniker hos Syddansk Erhvervsskole og en diplomuddannelse i robotteknologi hos Syddansk Universitet.

Hos SDU går de nye veje. Mens resten af Danmark diskuterer karakterniveauer udvider SDU kvote-2-optaget til 25 % og kaldte i år 5.300 til optagelsesprøver. Og som det første universitet i Danmark har SDU indført et obligatorisk internationalt semester fra i år. Men det stopper ikke der. Når Danmarks største nybyggede sygehus står færdigt er det bygget sammen med et helt nyt sundhedsfagligt fakultet på SDU, som giver helt særlige muligheder for de kommende studerende.

Du kan også bliver kunstner på Det Fynske Kunstakademi, dyrke en af landets bedste jazzuddannelser hos Syddansk Musikkonservatorium og blive skuespiller på Den Danske Scenekunstskole. Eller blive optaget på en af de godt 200 andre videregående uddannelser i byen, der arbejder sammen om at skabe Danmarks bedste studiemiljø med en lang række fælles arrangementer.

 

3. Odense er Danmarks grønneste storby

House of Fairytales, få meter fra gågaden

 

I hvilke andre danske storbyer kan du sejle på, gå eller cykle langs med en frodig og utæmmet å hele vejen gennem byen og lige gennem bymidten? Hvilke andre danske byer har en byhave på rådhuset? I hvilke andre danske bymidter kan du opleve en ny have, som på billedet ovenfor om 2-3 år?

Fremover bliver Odense endnu mere grøn. Der plantes to træer for hvert træ, der lader livet til letbanen, og Odense Kommune er ved at udarbejde en handleplan for hvordan byen kan blive endnu mere grøn i fremtiden.

Og hvis du ikke har nok natur i Odense, så kan du indenfor en halv time være i resten af den fantastiske fynske natur, som f.eks. det Sydfynske Øhav.

En september-sejltur gennem bymidten på Odense Å

 

4. Byen forandres for over 40 mia.

Thomas B. Thriges Gade, den tidligere 4-sporede gade, omdannes til grøn by

 

Odense er i gang med, hvad der måske er Danmarkshistoriens mest markante transformation fra industri- og parcelhusby til en levende, oplevelsesrig storby. Fra 2012 til 2022 investeres mere end 40 mia. kr i Odenses udvikling.

Det betyder blandt andet, at byen får en letbane og Danmarks største nybyggede sygehus, der bygges sammen med Syddansk Universitet. Det betyder også, at en firesporet gade gennem bymidten er ved at blive omdannet til en grøn bydel med boliger, butikker, restauranter, kulturhus, pladser og grønne områder.

Og at byen har fået et havnebad og en vild cykelbro, der gør det nemt at komme fra bymidten til havnen. Samt selvfølgelig en hel masse andre ting.

Det skaber både jobs og en federe by, og så betyder det også, at der er en helt særlig tro på fremtiden i Odense.

 

5. I Odense kan du gøre en forskel

FAF-bygningen med Roas tunfisk er hjemsted for nycirkus-folkene fra Dynamo, der er kommet til fra København

 

Odense er tilpas lille til, at du ikke drukner i mængden, og tilpas stor til at alle med noget på hjerte kan finde sit publikum. Der er en helt særlig DIY-stemning i byens kultur-, vækst- og undergrundsmiljøer, hvor man samarbejder om at gøre alle bedre.

Byens transformation betyder, at alle, der har gode ideer og er dygtige nok til at gennemføre dem, kan skabe sin scene og finde sin plads. En by uden en kendt destination, som kan formes af dem, der har lyst. Og så står en kæmpe industriarv og venter på at blive omdannet og sat i scene til fremtidens liv - ligesom Dynamo har gjort det med FAF-bygningen, og Storms Pakhus-folkene har gjort i den gamle trælasthandel, og DOK 5000 har gjort med den gamle silohal.

 

6. I Odense kan du bo hvor du vil, uden du skal sælge organer for at få råd

Vesterbro, et af Odenses mange bynære kvarterer, foto: Kirstine Mengel

 

I Odense kan du bo i lejlighed eller hus indenfor gåafstand af gågademiljøet for helt andre priser end i København og Århus. De gennemsnitlige kvadratmeterpriser i København lige nu er 44.000 kr., i Århus er det 28.000, mens det i Odense er godt 17.500. Det betyder altså, at hvor en bolig på 100 m2 i København i gennemsnit koster 4,4 mio. kr. så koster den 1.75 mio. i Odense.

Og på lejepriserne er forskellen også stor. I følge Boligportalen kostede en toværelses i København i  gennemsnit 10.838 kr. i 2016, i Århus var prisen 7.307, og i Odense var det 5.463.

Er du studerende, så er du så heldig, at Odense Kommune tilbyder tag-over-hovedet-garanti, så du ikke risikerer, at stå uden bolig til studiestart.

Og så er omtrent 95 % af alle boliger i Odense er inden for 300 meter af et grønt område - du ved, Danmarks grønneste storby.

 

7. Odenses Kulturliv vokser i bredden og dybden

 

Der er mere end 80 festivaler i Odense i 2017

 

Da vi startede This Is Odense i 2013 levede en skrøne om, at der ikke sker noget i Odense.

Med Tinderbox Festival, gadefestivalen Karrusel og H.C. Andersen Festivals er den skrøne lagt effektivt i graven. Men det er ikke bare store og brede festivaler, der har fundet vej til Odense.

Du kan også opleve Danmarks mest kompromisløse elektroniske musikfestival, PHONO, dykke ned i fynske råvarer til madfestivalen SPIS!, genopfinde forladte bygninger til MOD.STRØM, se kortfilm på Danmarks eneste oscarkvalificerende filmfestival OFF, opleve verdens bedste nycirkus-artister til Dynamos Nycirkusfestival, elske ord på Spoken Word Festival og gnubbe skuldre med den danske musikbranche til Music Days osv.

Og så er der selvfølgelig hverdagskulturlivet, der uge efter uge overrasker ellers kyniske kulturbrugere som os.

 

8. Odense er et gastronomisk centrum

Restaurant Vår i Vintapperstræde, en af byens mest interessante nye restauranter

 

I Odense vælter det frem med restauranter. Faktisk hele 61 flere i bymidten fra maj 2014 til februar 2017. I sidste uge åbnede et nyt street food-marked i fantastiske omgivelser i Storms Pakhus. Inden længe åbner endnu et street food-marked i det gamle Arkaden, og indenfor få år er der også torvehal på vej på Thomas B. Thriges Gade. Og det er altså foruden det dejlige grønttorv i H.C. Andersen-kvarteret.

Det er ikke bare antallet, der er stigende. Fantastiske kvalitetsrestauranter i alle prisklasser åbner hele tiden og suppleres af stadigt flere vin og ølbarer. Danmarks Have er Fyn altid blevet kaldt, og de odenseanske restauranter gør flittigt brug af landets bedste afgrøder i deres baghave.

 

Har du flere grunde? Lad os høre!Til forsiden


This Is Odense