Foredrag om Brendekilde Med fattigdom i penslen


Foredrag om Brendekilde
Foredrag/debat | Torsdag d. 10. mar. 2022 | Brandts Torv 1, Odense C | Pris: 150 Kr. | Køb billet her | Skrevet af: Bo Jessen

Sted: Brandts
Arrangør: Kunstmuseum Brandts

Hans Andersen fra Brændekilde. Det lyder ikke videre storladent og lugter ikke af revolutionskunstner, der udstillede på verdensudstillingen i Paris og formede sin generation af kunstnere.

Men det er ikke desto mindre navnet på den maler, vi bedre kender som Brendekilde.

Brendekilde er én af de få store danske kunstnere, af hvilke Brandts kan præsentere den største og måske mest interessante samling i Danmark. Jeg slår ofte et et smut forbi "Udslidt", når jeg er på Brandts; maleriet, som Brendekilde udstillede i Paris, og som - måske - inspirerede Munch til "Skriget".

Og så stirrer jeg først og fremmest vantro på bondekonens spøgelsesblege øjne. Jeg forsøger altid komme tættere på og forsøger at se sjælen bag det hvide, men dybden synes uendelig. Derefter falder øjnene på de trøstesløse omgivelser, som utroligt nok er den gode fynske muld. Et maleri der er forud for sin tid, og af flere kaldt antikapitalistisk propaganda, da det kom ud seks år efter Marx' død. Måske Brendekilde afbilledede netop det spøgelse, der på dette tidspunkt gik gennem Europa?

Da Brendekilde var ung havnede han via livets tilfældigheder på Kunstakademiet i København. Her mødte han en anden af dansk malerkunsts store kæmper, L.A. Ring, som også kom fra fattige landsbykår. Begge boede de fattigt i København, indtil Brendekilde blev inviteret til at bo på Petersminde (https://arkiv.dk/vis/1148190), en lille gård i Rågelund ved Åsum. Her fandt også Ring og flere andre kunstnere sammen i kunstnerkolonien Raagelund.

Opholdene i Rågelund gik forud for en periode på seks år omkring århundredeskiftet, hvor Brendekilde boede i Odense.

Det er netop Brendekildes periode i Odense, som der særligt er i fokus på et foredrag af tidligere seniorforsker ved Odense Bys Museer, Anne Christiansen, på torsdag på Brandts.

Billetpris: 150,-
Medlemspris: 75,-

Billetprisen giver også adgang til museet, så du kan se både "Udslidt" og flere af Brendekildes andre værker i de nyopsatte udstillinger, Samlingen - 250 års dansk kunst og Landskaber.

Link til begivenhed

Skrevet af Bo Jessen

Odense er et had-kærlighedsforhold. Det er byen som betyder meget for mig, men som jeg kun kan bo i hvis jeg lægger mine kræfter i at forandre den. Jeg føler et ansvar for hver halvfyldte koncert o...
This Is Odense