Ordet fanger Ugens gæsteskribent Rosanna Hallgren har skrevet om en ny og populær scene for digtere i Odense


Ordet fanger
| Torsdag d. 25. aug. 2016 | Skt. Knuds Kirkestræde 2A, Odense C | Pris: 60 Kr. | Køb billet her | Skrevet af: Rosanna Hallgreen

Sted: Pen og Papir
Arrangør: Spoken Word Festival

Det man efter min mening skal sikre sig at opleve under årets Spoken Word er Ordet Fanger - en ret ny scene for digtere i Odense. Populariteten var fra starten stor, og temmelig overraskende for alle der deltog og arrangerede, tror jeg. Værten er den hyggelige Pen & Papir butik, hvor indehaveren Rikke sælger mange mærkelige og spændende ting der har at gøre med skrift, læsning og tegneri. Ordet Fangers koncept er simpelt: Temaet er altid poesi. Og ellers er der ingen regler. Mikrofonen er helt åben.

Jeg har selv deltaget i Ordet Fanger som publikum, og har endda flere gange fundet modet til at læse mine egne digte op. Men det turde jeg kun fordi der er en fantastisk atmosfære til deres arrangementer: Publikum er usædvanligt åbne og deltagende, og tager godt imod alle førstegangs-oplæsere. Især den altid oplagte vært, min gode ven Jonathan Christensen, får alle digte og digtere til at føle sig velkomne. Han springer op som den første for at omfavne digteren efter endt oplæsning, med rosende ord, hurtige reflektioner og et fremragende øje for underholdningen til publikum. Han er ligeledes en trofast støttende skulder for dem, der skælvende annoncerer at de gerne vil læse et digt op. Han får virkelig bundet aftenen sammen, så selvom der kan være 10 eller 20 digtere oppe i løbet af en aften, så føles det alligevel sammenhængende, flydende og bare rigtig hyggeligt. Og grunden til at så mange vover pelsen er netop denne stemning, hvor jeg gang på gang ser unge og gamle række en bævende hånd i vejret, og dermed kommer op og skal læse deres digte op for allerførste gang: Der kommer alt fra teenagepoesiens rammende angst og vrede, til de eftertænksomme og reflekterende digte fra et menneske, der snart har levet et helt liv. 

En del af stemningen kommer nok også fra vin og øl, men også det meget sjældne koncept at folk er velkomne til at snakke under oplæsningerne, gå frem og tilbage – altså virkelig føle sig hjemme. Det er der ikke mange digtoplæsninger, der ville acceptere! Men synd for dem, for det virker rigtig godt: Det giver bevægelse, og det giver plads til alt og alle, og ender nærmest som en flervejsudveksling af poesi, mellem digtere og publikum, digtere og digtere og alt det imellem. Nogle gange kan digtene spontant blive poetry-slammy med tilråb, og andre gange sidder alle og holder vejret for at fange hvert ord, der bliver sagt.
Der plejer at være rift om sæderne, så det kan være en god idé at komme i god tid. 

Jeg er desværre selv i Barcelona den dag, men hvis ikke sydens sol kaldte, ville jeg helt sikkert være til Ordet Fanger og mærke det vibrerende og levende vækstlag af poesi på Fyn!

PS. Jonathan holder endnu et arrangement under Spoken Word Festival med sin skøre ven Shawn: en live digterpodcast hvor øl, sladder, vrøvl, værtshusatmosfære og digte blandes sammen i to venners hygge, og det kalder de ”Ørerne i Maskinen”! Det er d. 26/8 i Vollsmose Kulturhus.

Ugens gæsteskribent Rosanna Hallgreen er ordentusiast og initiativtager bag projektet Odense Læser ved Hovedbiblioteket, der fokuserer på "læsningens gavlige effekter" gennem interviews med læsende odenseanere og prøver at skabe et fælles forum for at tale om bøger. Rosanna er tidligere praktikant ved Odense Lyrik Festival og og cand. mag.i litteraturvidenskab ved SDU.

Link til begivenhedLuk


This Is Odense