Nordatlantisk Hus Et arkitektonisk must-see på Odense Havn, der også rummer en ny nordisk restaurant med en nordatlantisk drejning

Nordatlantisk Hus
Eating | Nordatlantisk Promenade 1, Odense C | Skrevet af: Brian Lindskov Larsen | Photo: Hannibal-Bach | 16 anbefalinger

Du har ikke været i Ny Odense, før du har vovet dig ned på havnen. Havnen har - udover at være et generelt fedt sted - en række af Odenses vigtige attraktioner. Et af dem er uden tvivl Nordatlantisk Hus. Udefra ser det farligt sejt ud, og indeni har de en ret fantastisk restaurant, hvor man kan få et stykke med rigsfællesskab for rimelige penge.

Huset blev til som et samarbejde mellem Det Grønlandske Hus og Odense Kommune og rummer blandt andet studieboliger til de nordatlantiske borgere i Odense. Det geniale ved stedet er, udover den flotte arkitektur og den smukke beliggenhed ved Odense Havn, den helt særlige restaurant i stueetagen hvor der serveres specialiteter fra Grønland og Færøerne, der perfekt rammer den nordiske gastrotrend. Noma er det nok ikke, men det smager godt og er til ganske overkommelige priser.

Spis overdådig brunch med fabelagtig hjemmelavet Nutella og udsigt over vandet - i restauranten, på den fine terrasse, eller nu endda som take away. Grå klipper og lysende isbjerge har inspireret udformningen af denne perle på havnen, og i himlen over dig flyver isblå fugle af glas.

Udover restauranten byder huset også på koncerter og udstillinger med tilknytning til det nordatlantiske. Butikkens åbningstider: Torsdag kl. 13.00 - 18.00, Fredag kl. 13.00 - 18.00, Lørdag kl. 11.00 - 14.00.

  • Man - Fre: 11.30 - 23.30
  • Lør: 10.00 - 23.30
  • Søn: 11.30 - 16.00
Link til sted Find vej

Gastroteket Mad på fransk og interiør på nordisk

Gastroteket
Eating | Nørregade 39, Odense C | Skrevet af: Bo Jessen | Photo: Hannibal-Bach | 1 anbefalinger

Fyn er Danmarks Provence. Landets bedste fødevarer har altid groet i den fynske jord, og i denne fynsk-franske smeltedigel får du serveret det bedste fra begge verdener, drejet af klassiske, franske håndværksgreb.

Gastroteket er nordisk interiør og fransk-fynske retter: Charcuteri, simreretter, nose-to-tail-svin, lokale grøntsager og vinsmagninger serveret i lyse, velgjorte lokaler. Mestendels økologisk. Og så selvfølgelig alle de pålægsdelikatesser og kølekødvarer, du kan drømme med hjem i køkkenet eller ud i en af byens parker. Og som du altid kan få lov at smage, inden du får skåret og pakket.

Gastroteket ligger i en gade med økobager, møbelbiks, chokoladeri og en fortryllende damecafe som den naturligste, lyonesiske delikatesseforretning og restaurant i al sin afdæmpede elegance og enkelhed.

Hvis det gør nogen forskel for dit besøg, så er det udelukkende positivt, for på Gastroteket er serveringen lige så uformel, som kvaliteten er høj.

  • Man: -
  • Tir - Fre: 11:30 - 21:30
  • Lør: 10:00 - 21:30
  • Søn: -
Link til sted Find vej

Cafe biografen Film skal ses i Cafe Biografen!

Cafe biografen
Culture | Brandts Passage 39, Odense C | Skrevet af: Bo Jessen | 57 anbefalinger

23. juli 1983 åbnede Ole og Karen Cafe Biografen som de første indflyttere i det ombyggede Brandts Klædefabrik. Med kolonialistisk nybyggerånd og klunserenergi fik de skabt en storbyoase i datidens parcelhusby.

Sidenhen er der ikke meget, der har forandret sig. Karen er blevet til Jørgen, men Ole er der endnu, interiøret er næsten det samme, og i de små filmsale, med blødplyssede røde sæder, hvor du bringer drikkelse med dig i både glas og porcelæn, kører filmene stadig en vis omvej uden om Hollywood.

Udviklingsresistens er i dag sjældent et plusord, men Cafe Biografen er en integreret del af så mange odenseaneres fortælling, at store forandringer uundgåeligt vil betyde, vi taber en del af os selv. Selv en stresset tjeners vrisne lukkevarsel er for mig blevet et forudsigeligt ritual, der bringer glade minder.

Cafe Biografen er destination for både hverdagsaftener, en tidlig bytur og søndag eftermiddag med backgammon. Om vinteren er stueetagen en dragende hule, der bader Amfipladsens våde odenseklinker i vellys, i forsommeren rykker caféen uden for under sol og lindetræ, og når vi når til august, bliver Cafe Biografen hjemsted for alverdens filmskabere og omdrejningspunkt for Odense Internationale Filmfestival.

Med kunstbiografens DFI-støtte følger også en forpligtelse til at dyrke det, der flytter filmpublikummet steder hen, hvor de ikke findes i forvejen. Derfor kunne man godt ønske sig, at Cafe Biografen, med større mod og selvstændighed turde søge uden om flere af de lidt for sikre valg og skabe en så god fortælling om det, at Odenses kvalitetsfilmsbiograf blev en attraktion for både film og stemning.

  • Man - Lør: 10.00 - 23.00
  • Søn: 10.00 - 22.30
Link til sted Find vej

Kærnehuset Vegetarisk spisefællesskab siden 1977 med aftenåbent tirsdag, onsdag og fredag

Kærnehuset
Eating | Nedergade 6, 1., Odense C | Skrevet af: Mira Erik | 1 anbefalinger

Kærnehuset er virkelig 'like a local'. Det er en vegetarisk madklub, hemmeligt gemt væk bag gule roser i en baggade. Man skal lidt længere, end man tror, og lidt længere op, end man tror. Her rammer man ... et levn fra hippietiden. Her hersker kollektivtankegangen. Man spiser sammen i noget, der ligner en stue. Man føler sig godt hjemme. Eller man føler sig i hvert fald hjemme hos nogen. 

Det er en råkostklub, der ikke forsvandt med tiden. Måske fordi den er anderledes godt funderet ... 

Man kan bare træde ind fra gaden og spise den virkelig lækre, vildt sunde mad til en rørende billig pris. Og så kan man gå igen. Men man kan også komme igen. Og igen. Og næste skridt er så medlemsskab og køkkentjanser. Virkelig hyggeligt. Dagliglivets ølejr. Vi hjælpes ad, og vi vasker vores egne tallerkener op i baljer og laver mad på gasblus. Tænk råkostjern og linser og Grethe Schmidt. Den levende mad. Salat er det gode. Man sidder tæt. Og man skal komme tidligt for at sikre sig en plads. Så kan man vende sin tallerken om, og så betyder det optaget. Og det skal man gøre, for man risikerer nemt at komme, hvor der ikke er plads. Får man sig en plads, kommer man til at sidde ret tæt med mennesker, man ikke kender, og det ligger i kortene, at man taler med hinanden. 

"Maden serveres præcis klokken 18."

Det er et (dejligt) sekterisk foretagende, og i sådanne eksisterer der som bekendt altid mere eller mindre skjulte hierarkier. I Kærnehuset er de (måske) defineret af, hvem der har "været med" i længst tid.

Og mht. den gode fundering: De løseste rygter om stedet - aller, aller løseste - siger, at har man været der længe nok, så kan man håbe på at blive priklet ud og inviteret med til helt andre slags aftenarrangementer med nogle helt andre slags gulerødder ...

  • Man: -
  • Tir - Ons: 15.00 - 19.30
  • Tor: -
  • Fre: 15.30 - 19.30
  • Lør - Søn: -
Link til sted Find vej

Restaurant Goma Topmoderne odenseansk-japansk fusion i særklasse

Restaurant Goma
Eating | Kongensgade 66-68, Odense C | Skrevet af: Brian Lindskov Larsen | 1 anbefalinger

Goma var en af Odenses første store alternative gourmetsatsninger. Med en god fusion af japansk sushi og alt muligt andet, inklusiv flæskesvær, serveret i nogle tjekkede lokaler blev Goma hurtigt et hit - og er det stadigvæk.

Jeg har haft kæreste og barn med til en fødselsdag på Goma og var positivt overrasket over kvalitet og kreativitet og så en no-nonsense betjening, hvor tjenerne formåede at være milde uden at have tungen op i numsen på en. Om aftenen er der cocktailbar i den hypede ende, med sjove krydderurter i gin'en og dj bag pulten, og ellers er der løbende vin-, gastro- og champagneevents.

Goma er ungt uden at være dumt, faktisk.

  • Man - Tor: 17.30 - late
  • Fre: 16.00 - late
  • Lør: 17.30 - late
  • Søn: -
Link til sted Find vej

Nelle's Coffee & Wine, Pantheonsgade Kaffe-, juice- og vinbar med høje standarder, høje priser og pinocchiokugler

Nelle's Coffee & Wine, Pantheonsgade
Drinking | Rosenbæk Torv 1, Odense C | Skrevet af: Pil Lindgreen | 2 anbefalinger

Nyd gennem-god filterkaffe på en regnvejrsmorgen eller et (to, tre) glas vin i glødepærernes skær på en sommeraften. Musikken er ikke muzak, bønnerne og druerne er upåklagelige, og priserne er naturligvis tilsvarende høje.

Klientellet er bredt, men altid velklædt; i dagstimerne med en let overrepræsentation af studerende, og så unge kreative/professionelle, der holder ”møder” stående omkring et bord og ”arbejder” ved laptops. Om aftenen med alle slags forgyldte verdensborgere, der spiser tapas og for en stund glemmer, at verden brænder. Her er uden konkurrence byens mest velassorterede internationale magasin- og avisrække. Udendørsservering om sommeren. Økois. Kasketter med logo. Hvad mere kan hjertet ønske sig ...?

Det her er den originale Nelle’s, den første i byen og den første i verden. I Overgade ligger nr. to, og den er i den grad også et besøg værd, ikke mindst fordi den åbner tidligere end noget andet kaffevandingssted i byen. Det er ikke svært at forestille sig, at der snart kunne ligge en Nelle’s på hvert gadehjørne i Danmark, men foreløbig er det altså kun Odense, der har fornøjelsen.

Men hvem er Nelle egentlig, og hvorfor har hun lagt navn til den café, der startede byens god-kaffe nybølge i 2012? De tre kompagnoner bag projektet havde til at begynde med tilsammen fem drenge og én pige - drengene fik hver en juice opkaldt efter sig - mens Nelle fik æren af at kunne vokse op med et stamsted ligesom Sam's.

Det var virkelig på allermest fremsynede iværksættervis, at deres forældre åbnede denne ægte kaffebar i Rosenbæks glaspalads (der havde levet hele sit korte liv siden 2004 i håbet om, at nogen ville få øje på, at her kunne der blive lækkert) med facade ud mod Pantheonsgade og Amfipladsen. Krydsfiner, danske designmøbler og grafiske plakater med kække livstilsslogans fuldender stedets in-kvalitet.

  • Man - Fre: 8.00 - 22.00 (eller senere)
  • Lør: 9.00 - 22.00 (eller senere)
  • Søn: 10.00 - 18.00
Link til sted Find vej

No. 61 Pioneren blandt byens nye bistroer er stadig det rigtige valg til et uformelt og hyggeligt restaurantbesøg

No. 61
Eating | Kongensgade 61, Odense C | Skrevet af: Bo Jessen

Danmarks bedste bistro/brasserie 2014. Simpelt, rustikt og ærligt. Fransk, dansk, europæisk. Gode fynske råvarer. Et veldrejet vinkort. Intimt og uformelt som et fransk landkøkken.

Så burde der vel ikke være være behov for at tilføje så meget mere. Men det er der. Den kokke-, tjener- og sommelier-uddannede Martin Pilsmark er desuden manden bag kogebogen "61 Licks", der, med udgangspunkt i retterne på No. 61, er kåret som Danmarks bedste kogebogsudgivelse i 2014 og som efterfølgende også vandt titlen som "Gourmand Best Chef Cookbook in the World".

Åbningen af Restaurant No. 61 i 2010 var med til at sætte gang i den store gastronomiske opblomstring i Odense, som har ført til, at No. 61 nu ligger som en af tre gode restauranter i den nordlige del af Kongensgade.

Behandlingen er altid særdeles god, og stemningen høj.

Hovedret: 195,-
2 retter: 285,-
3 retter: 345,-
Vinmenu pr. glas: 75,-

Lyder stegt unghane med grønne asparges, forårsløg og sauce velouté med morkler godt? Så husk at bestil bord!

  • Man - Lør: 17.00 - 24.00
  • Søn: -
Link til sted Find vej

Det Gode Brød Økologisk hjemmebageri. Echt. Kom før der bliver udsolgt!

Det Gode Brød
Shopping | Nørregade 35, Odense C | Skrevet af: Mira Erik

Brændenældeboller, rosmarinbrød, rundstykker, der faktisk mætter og rigtige rugbrød. Demeter-juice og gårdmælk i køleskabet og minirundstykker til den 3-åriges lille, fedtede hånd, altid stukket ud on the house. Alt er bagt på surdej og med råvarerne totalt i orden. Totalt. Jeg mener - når cremen på din spandauer er proppet med ægte vaniljekorn, så ved du, at det her er folk, der mener det.

Du skal gå forbi - ikke ind i, men forbi - de andre bageres afvitaminiserede Guldbagerhvede-bake-off og i stedet gå de ekstra minutter hen i Nørregade, hvor bagværket har kim i kerne. Her finder et oprør sted. Et oprør mod et Europa, som har udpint sit mel, og dermed sit brød: I jagten på melets bagetekniske kvaliteter - hæv!hæv!hæv! - har man udrenset dets smag og vitaminer så hårdt, at kontinentets befolkninger langsomt sygner hen.

Og hvor andre bagere bruger ufine metoder og skruer max. op på de nemme parametre, fedt & sukker, og efterlader dig med en mærkværdig belægning i ganen efter endt indtagelse af kanelsneglen, så er en kanelsnegl fra Det Gode Brød lækker, fordi råvarekvaliteten slår så markant igennem - på deres mel (friskkværnet, økologisk, biodynamisk), deres kanel, deres sukker og deres smør - som ikke er margarine! 

Men et tip er nødvendigt for at undgå ærgrelse: For modsat andre bagere, der vil have hylderne helt fulde til dig, når du vælter ind ad døren 2 minutter inden lukketid, så bliver der i denne bager faktisk udsolgt hen mod luk. Så hvis du har sat dig op efter lige præcis din københavnerbirkes eller brændenældebollen (som er fantastisk), så må du afsted lidt før. 

Har man mødt den lille familie, der driver det lille bageri, så er man ikke i tvivl om, at grunden til, de forstår, hvad Det Gode Brød er, er, at de også har tænkt lidt over, hvad Det Gode Liv er. 

En på alle måder velsmagende modstandsbevægelse, som får de bedste anbefalinger herfra.

  • Man: -
  • Tir - Ons: 06.30 - 17.30
  • Tor: 07.00 - 16.00
  • Fre: 06.30 - 17.30
  • Lør: 06.30 - 13.30
  • Søn: -
Link til sted Find vej

La Piazzetta Smalt pizzalokale hvor varme italienere serverer ægte mad to go

La Piazzetta
Eating | Vindegade 88, Odense C | Skrevet af: Brian Lindskov Larsen

La Piazzetta er min favorit-pizzapusher i Odense. Man kan måske diskutere, om deres pizzaer er bedre end Della Nonnas på havnen, Rosticcerias på Hjallesevej/Brandts, hvor der ligeledes bliver talt (og råbt) på italiensk ude i køkkenet, eller endda den nytilkomne Gorm's i Brandts Passage, hvor sproget er dansk. Men deres bunde er så crispy, som man kan drømme om, og så har de en god sjat bunditalienske ikke-pizza-retter på menuen også - prøv for eksempel deres fantastiske grøntsagssuppe.

Et andet plus er, at byens absolut bedste isbutik, Il Gusto, ligger lige ved siden af og på den måde tager sig af en en eventuel desserttrang.

For at det ikke skal være løvn, må man meget gerne tage sin pizza med henover gaden, hvor Den Smagløse belejligt nok er placeret, sætte sig ind og drikke en øl eller sodavand med rabat, når man har en pizzabakke med fra butikken.

  • Man - Tor: 16.00 - 21.00
  • Fre: 16.00 - 21.30
  • Lør - Søn: 16.00 - 21.00
Link til sted Find vej

Restaurant Bacchus Klassisk fransk bistromad og nomineret til Årets Danske Bistro 2016 og 2017

Restaurant Bacchus
Eating | Vestergade 96B, Odense C | Skrevet af: Bo Jessen

Bistromodellen er en aldeles odenseansk specialitet. Årets bistro i Danmark 2014 var Restaurant No. 61, og Restaurant Bacchus har været nomineret i både 2016 og 2017, to af de tre år, restauranten har været åben.

Bacchus er Stephane Libourels fortolkning af det klassiske franske køkken uden danske fiksfakserier og krumspring. Med opvækst og uddannelse i Frankrigs madcentrum, i regionen omkring Lyon og Rhone, fornemmer man lagene i Stephanes gastronomiske dannelse. En dannelse, der hylder håndværket, årstidens råvarer og ideen om terroir som et kulturelt begreb, hvor maden smelter sammen med de mennesker, der producerer den.

Stephane har tidligere stået i køkkenet hos det kuldsejlede Brasseriet i Gravene, men hvor dét koncept stod en anelse uklart og ikke levede længe i en tid, hvor Odense stadig var ved at dø, er der lynhurtigt kommet styr på retningen hos Bacchus.

Råvarerne og madens kvalitet prioriteres uden at gå på kompromis, og vinkortet er solidt med vægt på det franske, og særligt Rhone, mens udfordringerne fra start har handlet om at transformere den gamle funktionalistiske ostebutik til et rum, der er rart at være i. Akustikken er blevet bedre, indretningen er stadig ganske forstadslunken, og det åbne køkken har indimellem mere været en osende radiator end et indblik i en ærlig madkunst.

I Frankrig er det ikke alene en kunst at lave mad, men også at tale. Og det hænder, at Stephane er i længere samtaler ved bordene, der står relativt tæt. En stil, man kan lide eller ikke kan lide, men i hvert fald en prisværdig holdning til, hvad en restaurant er.

Det er sjældent, at det går så stærkt fra en restaurant åbner, til den bliver nomineret til Den Danske Spiseguide, men i Bacchus' tilfælde er det helt på sin plads.

Bacchus har aftenåbent fra mandag til lørdag og åbent til frokost fra torsdag til lørdag. Det betyder, at der fra torsdag til lørdag er lukket mellem 15.00 og 17.30. Mandag står på klassiske franske retter. Onsdag er der "onsdagssurprise" med fire retters overraskelser og vin ad libitum.

Til frokost er prisen ca. 90-175 kr. Til aften kan du vælge mellem 2-7 retter til 270-735 kr. Vinmenu 80 kr. per glas.

  • Man - Ons: 17.30 - 21.45
  • Tor - Lør: 11.45 - 21.45
  • Søn: -
Link til sted Find vej

Restaurant Pasfall Odenses første michelinstjerne (eller sådan burde det være)

Restaurant Pasfall
Eating | Brandts Passage 31, Odense C | Skrevet af: Bo Jessen

Som den eneste odenseanske restaurant er gourmetmand Pasfall blevet optaget i Guide Michelin for 2016 og 2017. Ikke med en stjerne, men med to gafler for en "god standard" og med følgende leverpostejsmaleri af en sætning, der må være trukket frem fra bagkataloget på en rasteplads et sted mellem Paris og Brandts Passage:

"Gode sæson-råvarer bliver brugt til at kreere robuste smagfulde retter, som er klassiske, men moderne".

Og selvom indretningen i restauranten bærer præg af en vis ejendomsmægleræstetik, så er det at spise på Pasfall bestemt ikke en ligegyldig oplevelse.

Har man hørt Thomas Pasfall tale - og det har man, hvis man har mødt ham - ved man, at han er en person, der fylder noget, og det gør hans mad også. Der er ingen stilistiske falbelader, ingen nordiske modefænomener, der ikke kan forklares. Her handler det om finere franske håndværkstraditioner tilsat en vis mængde overmodig fynsk provinsarrogance. Og det er positivt ment.

Jeg mener, hvem har et menukort med "Østers som naturel med rødløgsvinaigrette & toast Melba" og "Piña Colada som is"? Og hvem blander det med klassiske retter af jomfruhummer, terrine og oksemørbrad med foie gras (med navnet McPASFALL)?

Ingen andre i Odense gør, og ingen steder i Odense får man mad og vin(-kendskab) af den standard, som man gør i Brandts Passage. Og det betaler man selvfølgelig også for.

- Fra 4-9 retter koster fra 579-959 kr.
- Fra 4-9 glas vin koster 420-945 kr.

Inden for de kommende år kommer der stjerner til byen, og den første kan sagtens havne hos Pasfall, selvom der hele tiden åbner nye udfordrere.

Restaurant Pasfall har både åbent til frokost og til aften, men er lukket i tiden ind i mellem.

  • Man: -
  • Tir - Fre: 11.30 - 22.30
  • Lør: 11.30 - 01.00
  • Søn: -
Link til sted Find vej

Il Gusto Den mest vidunderlige italienske is

Il Gusto
Eating | Vindegade 84-86, Odense C | Skrevet af: My Rasmussen

Stefano Di Gaetano blev forelsket i pigen fra Fyn, skiftede København ud med Odense og pædagogjobbet ud med et som is-mager.

Nu eksperimenterer han dygtigt med smagene i sin perle af en isbutik, som rummer fløjlsbløde klassikere som chokolade og jordbær, men også ny-klassikere som mascarpone med akaciehonning & havtorn-sorbet. Eller æblemost. Eller whisky-creme. Eller saltkaramel.

Eller prøv en siciliansk "brioche": smørmættet brød her serveret overskåret med to kugler blød gelato i midten.

Du kan sikre din popularitet ved at tage en islagkage under armen, inden du drager ud i sommerlandskabet. Døre vil åbnes, mure vil falde!

  • Man - Søn: 12.00 - 21.00
Link til sted Find vej

Ungdomshusets Café Hvis disse vægge kunne tale .... Ungdommens Hus har mange boliger, samt byens bedste, billige burger og legendariske veganske torsdage

Ungdomshusets Café
Eating | Ungdomshuset, Nørregade 60, Odense C | Skrevet af: Jakob Cæsius Krohn

”Hør og forstå: Ikke det, som kommer ind i munden, gør et menneske urent, men det, som kommer ud af munden” (Jesus)

Hvad der betyder mest for mig, når jeg tager ud for at spise, er ikke himmerigsmundfulde, men at jeg render ind i nogle spændende storytellere. Derfor vil jeg anbefale Ungdomshusets Café i Nørregade 60.

Og bare rolig nu: Denne er ikke forbeholdt klassiske ”ungdomshustyper” med piercinger og sorte hættetrøjer. På langt de fleste hverdage uden for skoleferierne kan alle komme ind fra gaden og få sig en god frokost eller et aftensmåltid til billige penge i den bygning, der tidligere har huset såvel en spritfabrik som arbejdsformidling. Her er der altså mulighed for at møde folk i alle mulige aldre og afskygninger. Ikke mindst finder man de ungdomsskoleansatte, som gerne udgør en farverig forsamling. Det samme kan siges om husets daglige brugere, der udgøres af alt fra nørdede rollespilsudøvere over smarte fitnessdansere til seje musikanter.

Den allerførste gang, jeg besøgte Ungdomshusets Café, stødte jeg såmænd ind i Sune fra Talent, som også er noget af en ”character”. Yderst rammende sagde han: ”Folk her er ikke skøre – men det gør ikke spor, hvis man er”. Jeg har også overværet, hvordan salig Steen Viggo Jensen parterede en grævling for de af chefkok Thor oplærte unge elever fra Kold College og produktionsskolen, mens han under overskriften "Vorherres køkkenhave" fortalte om sin tid som hjemløs i skovene, hvor en menu af mjødurt og overkørt pindsvin stillede ham tilfreds. Jeg går dog stærkt ud fra, cafeen havde lukket for offentligheden den dag.

Åbningstiderne er da heller ikke altid til at stole på, hjemmesiden ej heller. Nogenlunde faste traditioner er imidlertid Monday Café, en international spiseklub for studerende og et folkekøkken med vegansk middag til blot 50 kr. om torsdagen. Personligt foretrækker jeg dog den saftige burger til samme pris. Amen, altså!

"Spis, drik og vær glad", som der står i Bibelen, men husk nu også at tale sobert til hinanden – altså uden mad i munden.

 

 

  • Man: 09.00 - 20.45
  • Tir - Tor: 08.00 - 20.00
  • Fre: 08.00 - 14.00
  • Lør - Søn: -
Link til sted Find vej

Kok & Vin Knivskarp fransk finesse og vin i afslappede omgivelser

Kok & Vin
Eating | St. Gråbrødrestræde 19, Odense C | Skrevet af: Bo Jessen

Endnu en uformel, odenseansk fransk bistro klædt i rustikke møbler og ægte stearin, endnu en tavle med tre retter for 300. Og som endda har taget navn efter den mest klassiske af alle franske retter. Men alligevel er Kok & Vin ikke endnu en noget som helst. Der er knivskarpe genopfindelser fra Escoffiers baghånd og et ligeså skarpt og yderst mangfoldigt vinkort, der giver en god indføring i alt fra indie-vine fra Beaujolais til klassikere fra Bordeaux. Priserne ligger i den høje ende, men ganske mange kan fås på glas.

Maden er kompromisløst enkel, men innovativ. Der leges med smags-, tekstur- og temperaturkombinationer, og i køkkenet rammer de sjældent forkert. Foruden tavlemenuen kan du også kaste dig ud i valgfrie kombinationer af mindre og større retter. Hvordan lyder saltet laks med selleriremoulade, radiser og syltede agurker, snegle som i Bourgogne, stegte lammepølser med linser fra Puy, artiskokker, hestebønner og gedeost?
Eller hvad med friterede frølår med citron og hvidløgsaioli og kaninterrine med morkler og pistacienødder?

3 retter 300 kr.
3 retter med vine 500 kr.
3 retter med vine, bobler og snacks, samt kaffe med Petits Fours 600 kr.

  • Man - Lør: 17.30 - late
  • Søn: -
Link til sted Find vej

Soup Stone Café Er du på udkig efter en hurtig skål suppe med attitude?

Soup Stone Café
Eating | Store Gråbrødrestræde 11, Odense C | Skrevet af: Bo Jessen

Næste fase i den odenseanske restaurantrevolution, som vi har skrevet om her, er begyndt.

I efteråret 2015 gik en canadisk skibsbygger fra Assens viralt med en håndholdt lancering af Soup Stone Café, som ligger på en gade, han ikke kan sige navnet på. Mens de odenseanske gourmetrestauranter, bistroer og brasserier stadig vokser frem i hobetal, er også noget andet undervejs.

Suppestenen er nemlig en af de uformelle og simple frokost- og eftermiddagsrestauranter, som ikke bare er koncepter, der fylder et hul i markedet, men som er personlige projekter båret af holdninger og en lyst til at vise folk det, de ikke ved, de ikke ved.

Holdningerne mærker du fra du går ind ad døren og modtager et smil, et håndtryk eller et gebrokkent velkommen (tilbage) fra Stephen. Til du bliver løbet igennem menuen af supper, karryer, salater, grød og det, der ligger i nabolaget. Du får lov at smage, og ind i mellem får du måske af vide, at den suppe, du har tænkt dig at vælge, altså ikke er ligeså god som chefen siger, og at man skal vælge sig noget andet.

Men de er altså gode, retterne. Velproportionerede, uprætentiøse og velsmagende. Serveringerne er langsomme nok til, at du kan kan nyde maden og hurtige nok til, at du har tid til at gøre det. Og for at det ikke skal være løgn, så kan du endda få lov at sidde i vinduet og iagttage det særegne liv, der pulserer ind og ud ad Store Gråbrødrestrædes helt egne brutalistiske parkeringsmonster.

Stephens livtag med det danske kan man stadig følge med i på facebooksiden, og det er en fest.

  • Man - Fre: 11.00 - 19.30
  • Lør - Søn: 11.00 - 16.00
Link til sted Find vej

Burger Anarchy Quick bite efter skabelonen burger + gastronomi? Burger Anarchy er dit valg

Burger Anarchy
Eating | Gravene 2, Odense C | Skrevet af: Mira Erik

Ud med slatten iceberg, tør tomat, ketchup og kedeligt kød. Ind med vildsvin, blåskimmel og løgkompot. Sydfynsk lam, squash fritter og chili relish. Pankostegt lyssej, syltet citron og pastinakfritter. Steak, syltede svampe, foie gras (se her: http://www.stopgavage.com/en/videos) og karamelliserede løg.

Tak Gud, at nogen har gidet at nytænke burgeren, det er en velsignelse! Lokale råvarer, alt er lavet fra bunden, og du kan drikke lige den specialøl, du lyster til herlighederne. Priser? Det koster alt sammen et sted mellem 100 og 150 - hvis du altså kan holde dig i skindet fra de ligeså labre side orders

Burger Anarchy er en ægte iværksætterkærlighedshistorie; en drøm der måtte gøres til virkelighed. Knokl og knofedt og den lille mands forhandlinger med banken. Det lykkedes!

Burger Anarchy er byens bedste burgerjoint, og fortjent fyldt til randen for det meste.

Burger Anarchy tilbyder også take away.

  • Man - Søn: 12.00 - 22.00
Link til sted Find vej

Cafe Fleuri En frankofil dame-oase med eksklusive lækkerier og servering i baggården

Cafe Fleuri
Shopping | Nørregade 28, Odense C | Skrevet af: My Rasmussen

Cafeen er Odenses yndigste, detaljemættede dame-oase i opposition til alt, der er nyt og nordisk bark-og-hvidt. Det er et pussenusset univers i en Wes Anderson’sk farvepalet. En frankofil østrogen-rede med søde delikatesser og bugnende blomster. Fleurí er et civiliseret modspil til festivalstol og håndbajer. Når du vil op på små, klikkende hæle og nyde noget eksklusivt og yndigt et helt særligt sted.

Fleurí har adopteret nabobutikkens lokaler, så der nu er ekstra kvadratmetre til at huse de franske sæber, håndlavede chokolader, struttende krydderurter, boblende vine, specialøl og te. Og altså økologisk brunch. Her dufter af alt godt – en slags duftens multifrugtjuice, hvor man elsker det hele og ikke kan skelne delene fra hinanden.

Når solen skinner, kan man sætte sig i den bedårende gårdhave, som ingen kan se for første gang uden at udbryde "naaaj!" og lægge hovedet sådan lidt på sned. Her svømmer guldfiskene i en rislende dam under krogede træer.

Kaffen er god og stærk, og den serveres i smukke musselmalede kopper og med en blød smørkaramel på siden.

  • Man: -
  • Tir - Fre: 10.30 - 17.30
  • Lør: 10.00 - 14.00
  • Søn: 11.00 - 15.00
Link til sted Find vej

Gringas Mexikansk streetfood i trygge omgivelser. Ambitiøs mad, uhøjtidelig stemning og pris

Gringas
Eating | Overgade 25, Odense C | Skrevet af: Jens Krog

I den velkonserverede bydel omkring Overgade, som giver anelser om det finere af H.C. Andersens Odense, er der spiret friske elementer frem. Således ligger der blandt andet en ægte mexicansk restaurant klos op og ned ad Den Gamle Kro, hvor nostalgien ellers kan skæres ud af luften.

På Gringas serveres ikke brun sovs, men tortillas og andet mexicansk street food fyldt med friske råvarer, som giver mange flere smagsindtryk end de nachos, du kan få på caféerne, og de grumsede retter, der er resultatet af de mexicanske krydderiblandinger fra supermarkedet. Der er ikke skudt genvej med fordanskede versioner, og hvis du ikke er velbevandret i det mexicanske køkken, er der mange nye smagsoplevelser at hente.

Maden er ambitiøs, men stemningen og priserne er uhøjtidelige, og det er hyggeligt at sidde på højstolene og se ud på Overgades brosten, mens man eksperimenterer med de forskellige typer af salsa. Det er street food i trygge omgivelser. Maden er ikke nødvendigvis stærkt krydret, selvom chilien er i fokus, men du kan både få lokale øl, vin og cocktails til at skylle ned med, hvis du giver den lidt for meget gas med habaneroen.

  • Man: -
  • Tir - Tor: 16:00 - 21:30
  • Fre - Lør: 16:00 - 22:00
  • Søn: -
Link til sted Find vej

Lalou Vinbar - En vinbar.

Lalou Vinbar
Drinking | Pogestræde 31, Odense C | Skrevet af: Bo Jessen | 1 anbefalinger

Lalou Vinbar er en fin, lille vinkirke, hvor vinen forkyndes af byens mest entusiastiske og troende kendere.

En Ivan og en Thomas.

To storkøbenhavnske oehnophile, der har boet, rejst og arbejdet med vin, har bosat sig i Svendborg og har åbnet en vinbar i Odense. Én lun og glaspolerende bag disken. Én udfarende og fortællende ved bordene.

Et vinpar og en vinbar rundet af respekten for et kunstarbejderhverv, der forsager det hurtige og det effektive. Et hverv, som forsager det, der kan betale sig, og som derfor på ironisk vis tiltrækker flest af dem, der kan betale.

Foruden de vinbarer, der slet ikke er vinbarer, findes måske tre typer af vinbarer i tiden. Glitzvinbaren, der tiltrækker såvel de nyrige som de gammelrige med det vin, de kender, og fortællinger om dyre vaner. Hipstervinbaren, der sælger fortællinger om, at vin ikke bare er fortællinger for de rige, men også kan være en intellektuel bedrift at drikke, og som derfor balancerer på en hårfin grænse mellem at være interessante og være helt ligegyldige. Og så er der vinbaren, der vel allerbedst kan kaldes en vinbar. Et sted, hvor man kan lære om vin og om dem, der dyrker den, men hvor respekten for vinen og de mennesker, der står bag, forbyder en at betragte det som andet end vin.

Sådan en vinbar er Lalou - navngivet efter den franske naturvinsproducent Lalou Bize-Leroy.

Og altså Thomas og Ivans vinbar. For her drikker du de vine, som Thomas og Ivan ved mest om og bedst kan lide. Mens du sidder under de vinstokke, de to har hjembragt. Og lytter til de historier, de selv har fået overleveret i fugtige østrigske kældre. Du slipper helt for, at de har forsøgt at regne ud på forhånd, hvad du nok bedst kunne lide, men du slipper også for en arrogant fortælling om, hvad du bør kunne lide.

Vin fra Europa. Masser af naturvin. Ingen dårlige, blinde passagerer, de kan lave penge på. Et vinkort med rigeligt hvide, røde, søde og mousserende glas til mellem 60 og 140 og et spændende vinkort med priser lige fra det aldeles rimelige til det absurde.

De to er ikke bare vinkendere, de er også kokke. Og det betyder, at deres spiselige tilbehør er et af stedets allerstørste trækplastre. På Lalou kan du få de allerbedste små serveringer af sortfodsskinke, rillette, trøffeltoast, ansjoser og oliven, som man overhovedet kunne forestille sig.

Lalou er min stamvinbar i Odense, og det bør også være din.

  • Man: -
  • Tir - Ons: 14.00 - 23.00
  • Tor: 14.00 - 00,00
  • Fre - Lør: 14.00 - 01,00
  • Søn: -
Link til sted Find vej

Restaurant Vår Let, grønt og frisk forår med naturvin som tilbehør

Restaurant Vår
Eating | Vintapperstræde 10, Odense C | Skrevet af: Bo Jessen | 1 anbefalinger

Byens mest interessante restaurant? Hvis du spørger mig, så ja.

Ingen andre i Odense leverer let, nordisk velsmag på en så overlegen og underspillet facon som Jacob Burmølle-Jensen, der er vendt hjem til Odense efter en række år hos blandt andet Naert og Kadeau i København og Bare i Bergen, hvortil der stadig er tråde i Vårs menu.

Mange nynordiske restauranter har det mere i munden end i smagen. Du kender dem, deres fortællinger og deres grafiske identitet flere måneder før, de åbner.

Ikke Vår.

En notits i Fyens og en facebookside var, hvad det kunne blive til, da restauranten åbnede i maj 2017. Intet markedsføringsbudget, ikke nogen menu de første måneder og ingen skarpe uniformer. Bare åbne døre, uformel servering, en billig introduktionspris på frokost og velsmag - uovertruffen, overrumplende velsmag.

Det betyder ikke, at Vår er et sjusket sted. Nej, tværtimod. Der er fuld råvarekontrol, når Jacob selv henter sine grøntsager hos Nørregården. Og det er helt bevidst, at kødet kommer fra Steensgaards principlandbrug. Det skal være bæredygtigt, det skal være fynsk, og man skal behandle hinanden og naturen ordentligt.

Der er heller ikke kompromiser, når det kommer til vinen. Det er naturvin og opsøges aktivt i fremadstormende vinregioner i blandt andet Grækenland, Slovenien og Serbien, men også under nærmere og mere velkendte himmelstrøg.

Selv navnet er en subtil reference til den røde tråd i både mad- og vinmenu og den følelse, du efterlades med, efter at have gennemgået menuen: let, grønt og frisk forår.

Der er noget afbalanceret, selvsikkert og modigt ved en restaurant, der lader sig opdage gennem smagen og fortællingerne fra dem, der har spist der. Hvis det er reklame nok, så har restauranten samtidig givet dig det bedste argument for at komme på besøg.

Til min smag findes der lige nu ingen mere interessante restauranter i Odense, og jeg kan ikke lade være med at tænke, om Michelinkaravanen inden alt for længe finder plads på vejen nordover. Under alle omstændigheder kan du godt besøge restauranten allerede nu.

Aftenmenuen står lige så kompromisløst som alt andet: 5 retter: 550 kr., 10 retter: 850 kr. Dem for hvem, det er for dyrt, bør søge mod den nyåbnede Vår på første, der er bistro og vinbar og næsten lige så skarp som stuerestauranten. Her kan du både fange fire retter til 395 og nøjes med et glas vin. Hold også øje med restaurantens facebookside for eminente særarrangementer og smagninger.

Stuerestauranten har åbent onsdag - lørdag 18-21.30, mens Vår på første er åben tirsdag-lørdag 17-24.

  • Man - Tir: -
  • Ons - Lør: 18.00 - 21.30
  • Søn: -
Link til sted Find vej

Me - Mother's Street Food Vietnamesisk streetfood som vor moder lavede den. Tilsat ægte Hanoistemning

Me - Mother's Street Food
Eating | Vestergade 1, Odense C | Skrevet af: Bo Jessen

Det første, du ser, når du går forbi Me, er de små, farvede plastikstole, der står ude på gaden. I modsætning til mange andre restauranter og cafeer i byen, der sluger det offentlige rum ved i alt for høj grad at bygge mure og hække omkring deres gæster, så har Me skabt indtrykket af en lille gyde i Hanoi. Og ligesom i Hanoi betyder det, at man kan se på og blive set på af de forbipasserende. Sådan som byer nu en gang fungerer og skal fungere.

Indenfor pryder et stort og detaljeret vægmaleri af Ho Chi Minh City den ene væg og giver god mulighed for, at man kan lade tankerne vandre, hvis vejret udenfor er dystert.

Den sande, men afmålte, magi sker i køkkenet. Det er her, der produceres fyldige og sovsede bánh mì-baguettes fyldt med friske urter, friske forårsruller, risnudler og pho på samlebånd. Hurtigt, men godt og skabt på friske råvarer.

Til at supplere er der blandt andet slowjuice og lemonade.

Som altid i vietnamesiske restauranter gælder det, at hvis du skal styre udenom ondskabens krydderi - koriander, så skal du sige det højt og tydeligt. Men så får du også noget af byens allerbedste fra Vietnam.

  • Man - Tor: 11.00 - 20.00
  • Fre - Lør: 10.00 - 21.00
  • Søn: 11.00 - 20.00
Link til sted Find vej

Bahn Mi Saigon Vietnamesisk tag-med mad der redder din dag

Bahn Mi Saigon
Eating | Vesterbro 21, Odense C | Skrevet af: Jens Krog

På Bahn Mi serverer de mad, som ejerens mor lavede den. Hanh Mai, som ejer caféen, rejste fra Vietnam for at læse, men tog det vietnamesiske køkken med sig via skypesamtaler med moderen. Konceptet er vietnamesisk street food og er perfekt til en grab and go-frokost, hvis man ikke har tid til at tage plads i det intime lokale og nyde sin bahn mi (sandwich), rullerne eller karryretten. Du bliver mødt af et høfligt og hjælpsomt personale, til trods for at stedet mest er for folk på farten.

Menuen er simpel for en restaurant, men imponerende for et takeaway-sted, og de serverer endda te, kaffe og kage og kolde drikke med vietnamesisk oprindelse. Selvom “autentisk” efterhånden er et klichéord, passer det godt her. De kan få tofu til at smage af noget, og du er garanteret frisk street food med friske grøntsager, som viser os, at der er en vej udenom kinabokse, slices og durum.

  • Man - Lør: 11:00 - 20:00
  • Søn: -
Link til sted Find vej

The Organic Club Kurateret tøjbytte og økobrunch: cirkulær økonomi for oplyste fashionistaer

The Organic Club
Shopping | Brandts Passage 27, Odense C | Skrevet af: Laura Malahovska

Det havde aldrig faldet mig ind at dele mit klædeskab med fremmede. Men nu overvejer jeg det, for der er opstået en mulighed for at gøre netop det og samtidig få adgang til ligesindede klimabevidste kvinders skabe. Hvordan? Man tager det (velholdte, lækre) tøj, man aldrig bruger/ikke passer længere/som hænger stille i skabet, og tager det med ned til The Organic Club. Her får du point for alt, hvad du indleverer, og for de point kan du købe det, der er blevet indleveret af andre og nu hænger på bøjler i butikken. Nu, hvor du er der, kan du også købe andre bæredygtigt producerede produkter som kosmetik, undertøj, interiør, med mere.

Med andre ord er der ikke tale om et lille hippiehyggeligt foretagende; det her er high-end bæredygtighed med etisk forsvarlig fairtrademode. Butikken er lys og appetitlig, og decideret Instagram-venlig.

Efter du har byttet din garderobe ud med en andens, kan du nyde en økologisk kop kaffe med noget sødt til i SpeltFars café. Alt her er øko eller biodynamisk og, med undtagelse af kaffen, lokalt dyrket og fremstillet. Deleøkonomi er en voksende trend, og initiativer som dette hjælper unægteligt til at øge bevidstheden om, hvor mange penge og ressourcer vi ellers forspilder ved at shoppe nyt og blindt. Tag del i et lille oprør mod konsumerismen, indefra.

  • Man - Tor: 10:00 - 17:30
  • Fre: 10:00 - 18:00
  • Lør: 10:00 - 15:00
  • Søn: -
Link til sted Find vej

Seaweed Australske sushiruller. Passer i hånden, spises på vejen. Ingen pjat!

Seaweed
Eating | Brandts Passage 36, Odense C | Skrevet af: Laura Malahovska

  • Man: -
  • Tir - Lør: 11:30 - 19:00
  • Søn: -
Link til sted Find vej

Den Lille Smalle Lev smalt, sundt og langsomt. Slow juice til overraskende rimelige priser

Den Lille Smalle
Eating | Vestergade 5 st. tv., Odense C | Skrevet af: Laura Malahovska

Slentr en langsom tur rundt i den gamle bymidte. Gå langsomt forbi alle junkfoodfacaderne og slikbutikkerne nær Flakhaven. Stop i stedet ved Den Lille Smalle og nyd en langsom juice. Her er et sted, der lever op til sit navn: caféen er virkelig lang, smal og ikke ret stor, men der er alligevel rum både ude og inde.

Det er det eneste sted i Odense, hvor du kan få slow juice. Og hvorfor skulle det være noget særligt, spørger du? Slow juice er langsom, fordi frugten eller grøntsagerne presses i en langsommere proces end i de normale centrifugerende juicer (dem, der giver dig et lydchok, hver gang nogen trykker på start-knappen), og derfor indeholder den færdige juice flere vitaminer end normalt. Angiveligt. Og der er mange sunde valg på menukortet hos Den Lille Smalle.

Hvis du ikke er vild med langsomt pressede grøntsager, er der også fremragende kaffe at få. Og morgenmad, og brunch: smoothie bowls, avokadotoasts, mysli og alt det jazz. Veganske alternativer til mælk, glutenfri kager. Alle kan være med. Sundt.

  • Man - Fre: 9:00 - 18:00
  • Lør: 9:00 - 17:00
  • Søn: 10:00 - 16:00
Link til sted Find vej

ODEON Social Rent faktisk social aftensmad. Billig, god fællesspisning med en ny sidemand hver gang

ODEON Social
Eating | Odeons Kvarter 1, Odense C | Skrevet af: Laura Malahovska

Transformationen af Thomas B. Thriges Gade har givet Odense et nyt mødested for fællesspisning med venner og fremmede. Danskere elsker en anledning til at medbringe forskellige retter til et fælles bord og dele måltidet med kollegaer, venner eller i frivillige fællesskaber - det har jeg for længst opdaget som tilflytter fra Letland.

På Odeon Social praktiseres en lidt anderledes form for fællesspisning: man vælger hverken, hvad man spiser, eller hvem, man spiser det med. Ved hvert bord sidder man otte mennesker, og man får tilfældigt plads sammen med folk, man sandsynligvis aldrig har mødt før. Maden serveres ikke samtidig af en hær af tjenere, men fordeles gradvis bord for bord. Hver dag i ugen har sin særlige menu - et par dage med fisk; torsdag er altid vegetarisk; søndag er tømmermændsmad - så der er noget for enhver smag. Maden deler man altså med syv andre, og selvom det måske i første omgang er lidt grænseoverskridende, er det også en sjov måde at møde nye mennesker på. Det er ikke sikkert, at du møder din nye bedste ven her, men du får med garanti et par timers hyggelig snak med fremmede, som du ellers ville have gået tavst forbi på gaden.

  • Man - Søn: 10:00 - 22:00
Link til sted Find vej

Café Kosmos Frisk jord på tungen. En vegansk, biodynamisk kærlighedskosmologi. Spørg efter dagens ret!

Café Kosmos
Eating | Lottrups Gård 1, Odense C | Skrevet af: Pil Lindgreen

Da Café Kosmos åbnede i 2017 i en krog af Lottrups Gård, vækkede de et sted til live, der før var ingenting: Sådan en baggård mishandlet af firserbyfornyelse, som ikke i min levetid nogensinde kunne finde ud af, hvad den skulle være, og som man bare passerede igennem uden at lægge mærke til, hvor man gik. Nu lever der en vegansk-økologisk utopi på små 20 m2, og det er et (rent plantebaseret) smørhul. Hele sommeren er der langborde og bænke og almen hygge i gården, og nogle gange yoga, mens attenårige telefonsælgere holder rygepauser i en fjern verden på altanen flere etager oppe. Kosmosfolket drømmer om at plante mere grønt, og hvis nogen kan lave en jungle, tror jeg på de her idealister.

Helle, Jamie, Theis, Henrik og de andre rødder gjorde sig først bemærket som en udbrydergruppe fra madholdet på Ungdomshuset under navnet ØKOLLEKTIVET og drev gadevogn med en vegansk burger på musikfestivaler, indtil burgeren havde fået så stort et følge, at den kunne opretholde en hel café. Stamkunderne er allerede mange, og jeg tæller mig selv iblandt dem.

Hele menuen hos Kosmos er baseret på lokale leverandører og økologi, og dagens ret er der, hvor nye opfindelser bliver testet eller resterne fra gårsdagens opfindelser genbruges. Der er matcha latte og glutenfri boller, men ingen klemt frelsthed i luften. Det er den slags hjertelig, men overbevist veganisme, som jeg husker det fra min opvækst blandt råkostspisere og rødkindede biodynamikere, tilsat en forkærlighed for ordspil og indierock fra Manchester i højtalerne. Det, man spiser her, er sprødt, frisk, ligefremt, muntert, ligesom Kosmosholdet selv. Og KH betyder “Kosmos Hugs”.

  • Man: -
  • Tir - Tor: 10:00 - 20:00
  • Fre - Lør: 10:00 - 21:00
  • Søn: -
Link til sted Find vej

Sandwich & Kaffe Når det daglige skal fungere

Sandwich & Kaffe
Eating | Vesterbro 3, Odense C | Skrevet af: Mira Erik

Vitaminer skal der til! Men jeg går uden om de fleste juice-steder, fordi jeg bli'r så sur, når en juice til en hel 50'er består halvt af isterninger. dyr er gulerod og rødbede  altså heller ikke, at man ikke kan sikre sig sit provenu uden i bogstaveligste forstand at skulle udtynde produktet. Hos fru Sandwich & Kaffe langes der derimod næring og fylde over disken, som er nære familiemedlemmer værdige. Velsmurt, velfyldt og helt igennem i orden. Ikke så meget fancy pancy, bare go' benzin, daglig rutine og helt dejlig, almindelig venlighed.

Tip. Der er tryk på lige i frokosttimen = kø, så forskyd dit vitaminindtag, hvis du kan.  

  • Man - Fre: 10:00 - 18:00
  • Lør: 10:00 - 16:00
  • Søn: -
Link til sted Find vej


This Is Odense