Faraos Cigarer Uanset om du er til europæiske eller amerikanske tegneserier, har Faraos Cigarer rigeligt med bind på hylderne til at give din virkelighedsflugt luft under vingerne.

Faraos Cigarer
Shopping | Klostervej 3, Odense C | Skrevet af: Christoffer Henneberg | 1 anbefalinger

Faraos Cigarer er mange ting, men det er først og fremmest tegneserier og selvfølgelig allermest Tintin. Også hvad merchandise angår. Jeg kan således huske, at det var et must på barndommens københavnerture, at man lige skulle ned forbi butikken i latinerkvarteret og stå og stirre helt provinsielt benovet på den store plastfigur af den ikoniske rød-hvide raket fra Månen-Tur-Retur i vinduet.

Derfor glædede det også mit barnejeg betydeligt, da Faraos Cigarer efter en fusion med rolle- og figurspilforretningen Dragons Lair åbnede butik i Odense i juni sidste år. Og sikke en butik! Hvor man i København har opdelt sig i underafdelinger for tegneserier, merchandise, brætspil og rollespil, har man i Odense samlet alt det bedste i én butik. På 650 m2! Min sjæl, hvad vil du mer’?

At træde inde i dette tempel for magi og eventyr er lidt ligesom at falde ned i kaninhullet fra Alice i Eventyrland. Virkelighedens love er suspenderet og en verden af troldspejle og trylledrikke åbner sig. Og hvem har ikke behov for lidt velgørende virkelighedsflugt i disse dage, hvor vi dagligt skal forholde os til dystre prognoser og et tilhørende vokabularium af ildevarslende begreber som inkubationstid, infodemi og superspreder? 

Det første der møder én på venstre hånd er en glasmontre med figurer, de fleste fra Tintin. Hvad med fx en figur af den røvirriterende forsikringsagent Max Bjævermose? Han, der blev centrum i kontroversen om den nye danske oversættelse, fordi forlaget ville ændre hans navn til Constantin Strøm. De endte dog med at beholde det gamle navn. Måske var det bare et pressestunt for at skabe opmærksomhed omkring nyoversættelsen? 

Når man kommer op ad trappen, kan man fortsætte lige ud ned til spilområdet bagest. Oftest drejer jeg bare til venstre ned til tegneserieafdelingen; åbner måske et af Hugo Pratts populære Corto Maltese-album, blot for at konkludere for syttende gang at sort-hvide tegneserier bare ikke rigtig er min ting. Så jeg går over til Tintin og beundrer de lækre røde stofrygge på retroudgaverne af den nye oversættelse. Gode sager!

Mit aktuelle karantæneflip er imidlertid Pierre Christin og Jean-Claude Mézières franske sci-fi-saga om rumagenterne Linda og Valentin, som forlaget Cobolt har startet en genudgivelse af i syv samlebind under titlen Linda og Valentins samlede eventyr.

Lad dig ikke snyde af den børnede titel: Det her er tegneseriekunst for voksne med filosofisk tyngde og oprigtig social bevidsthed. Og som al god sci-fi peger den uafvendeligt tilbage mod nutiden. Jeg kunne væve længe om Linda og Valentin, men skal her nøjes med at præsentere den første tretrinsraket af album fra perioden 1967-1971:

Det hele startede lidt famlende og funny book-ish med albummet Onde Drømme. Men allerede næste album, Storbyen der druknede, markerer et kvantespring og er nærmest værd at læse på grund af den klima-profetiske setting alene: Et postapokalyptisk, druknet New York. Men plottet fejler nu heller ikke noget med dets gangstere, sumpe og en masse zeitgeisty elementer, fx en farverig karakter opkaldt efter den kosmiske jazzmusiker Sun Ra!

De fleste læsere er dog enige om, at Christin og Mézières først for alvor finder deres form med det tredje album, De Tusinde Planeters Imperium, der med dets interstellare plot er første skud i retning af det, man i dag kalder en space opera. Rent visuelt et af de mest overdådige albums, hvor Mézières virkelig træder i karakter som tegner. Ind imellem nærmest psykedelisk i sin farve- og detajlerigdom.
Faraos Cigarer har den selvfølgelig stående på hylden, tilmed i en indbundet særudgave med otte siders introducerende bonusmateriale om baggrunden for serien. Nye rumrejsende kan passende begynde her.

Hvis man ikke er til filosofisk fantasiflugt, men ønsker at tackle den aktuelle Coronavirkelighed head-on, er der lige hjemkommet et nyt brætspil, Pandemic Legacy, hvor man sammen med sine venner kan prøve at se, om man kan håndtere en epidemi bedre end Brostrøm og co. gør lige nu. Ikke blot for en enkelt aften, men henover et længere spilforløb, hvor hver beslutning kan have fatale konsekvenser. Hvis du har mod på at udleve din indre inddæmningsstrateg, lyder det unægtelig som den perfekte anledning til at blive indendørs resten af karantænetiden. Husk at spritte hænderne af!

Og så fik jeg ikke engang nævnt den der fosforiserende figur af det blækspruttelignende monster Cthulhu fra Lovecrafts univers.

Følg Facebooksiden for opdateringer: https://www.facebook.com/faraoscigarer/  • Man - Fre: 10:00 - 18:00
  • Lør: 10:00 - 16:00
  • Søn: -
Link til sted Find vej


This Is Odense