Harder's Boghandel Bøger. Og tomatplanter. De har ikke alt, men de kan bestille alt, hvis du spørger

Harder's Boghandel
Shopping | Nørregade 27, Odense C | Skrevet af: Pil Lindgreen

Harder’s er teknisk set den ældste lokale bogbutik i Odense. Ikke en aldrende nestor med træpaneler - en nøgtern og jordnær overlever, som sloganet “Bøger! - Try Harder” antyder. Grundlagt i 1935 på adressen Hjallesevej 6, og med et kort ophold i firserne i Gråbrødrecentret (et sted, som byen siden kollektivt har fortrængt), har den nu fundet sig til rette på et dekorativt hjørne i Nørregade. Måske har den klaret sig, fordi den på sin nuværende beliggenhed også er indkøbssted for bøger til skoleelever fra Henriette Hørlücks længere nede ad gaden. Eller måske, fordi Tonni Harder står der selv og smiler og altid er klar til at bestille det hjem, han ikke har på hylden - ingen studentermedhjælpere her.

Papirvarer er nøgleordet - bøger er papir, og det er lotterisedler også, og printerpapir. Der er kontorartikler bag disken, og Yatzy og puslespil i udsalgskasser udenfor, og HCA-magneter og postkort i glasmontrerne på facaden målrettet turister, der passerer forbi ad Hans Jensens stræde. Men der er også fagbøger og digtsamlinger og billedbøger og oversat litteratur.

Hjørnebutikken har sit grundlag i en anden tidsalder, hvor ugleskiltet udenfor signalerer, at her sælges bøger, men isenkræmmerånden fra samme periode gør, at Harder tilføjer printerpatroner til sit sortiment, hvis kunderne kalder på det. Bøgerne er brugsvarer, og jeg læser altid det, jeg køber her på samme dag. I sommerhalvåret dukker der en bakke med tomatstiklinger op ved siden af de andre kasser udenfor. “Det er altså ikke så vigtigt med tomaterne”, siger Tonni, men jo - det er det.

  • Man - Lør: 09:00 - 17:00
  • Søn: -
Link til sted Find vej


This Is Odense