Winthers Kaffe Duften, smagen og synet af over hundrede års ekspertise i kaffe og te. Nu i nye klæder.

Winthers Kaffe
Shopping | Vestergade 61, Odense C | Skrevet af: Pil Lindgreen

Hvis man var flyttet fra Odense i 1970, eller 1950, eller for den sags skyld 1930, og vendte tilbage i dag med en gåtur i bymidten, ville man nok stadig genkende en vis kaffeforretning på gågadens mest prominente hjørne, selvom den over den forgangne vinter har fået sit livs overhaling.

Winthers har overlevet både krigsårenes cikoriekaffe, en eksplosion i eget risteri i nabobygningen, og, mest imponerende, halvfemsernes og nullernes trang til hvidhed, plastik og smarthed. Købmand Lauritz Theodor Valentin Winther, som i 1912 åbnede kaffeforretningen, døde selv i 1968, men hans efterfølgere lod tiden passere forbi på den mest diskrete måde - indtil 2017, hvor arvingerne solgte familieforetagendet efter en længere periode med røde tal.

Nu er næste æra begyndt - og de nye ejere har været i gang med en større redningsaktion.

Første indtryk er godt. Nyindstandsættelsen har hverken været styret af overdreven iver for at lave nyt eller omvendt bygge kaffemuseum over en klassiker i Odenses butiksliv. Det nye Winthers er mere udadvendt, med store vinduespartier og et to-go vindue med en lille klokke, hvor der serveres kaffe til morgenfolket ude på gaden før åbningstid. De mørke facadekakler og 60’er-skiltet er pillet ned, så stilen spejler guldsmeden på den modsatte side af Kongensgade, og de to bygninger er søstre. Det ser man nu. De lader lamperne stå efter lukketid, så hjørnet lyser i mørket.

Indenfor er butikkens mørke paneler og træloft renoveret med største forsigtighed, og hvor man før kun kiggede stjålent ind til kontoret gennem matterede glasruder, har de nye ejere grebet muligheden for at lave tesalon i det gamle kontor. Nu kan man sidde og drikke en kop under et nyt, specialdesignet loftstapet, hvor teblade og -blomster slynger sig om hinanden, og fotografier fortæller bygningens historie.

Alt, der meningsfuldt kunne bevares, er bevaret: Der hænger stadig de samme messinglamper over den disk, hvor olien fra hænder og Darjeeling first flush er gnedet ind i træet gennem årtier. Nogle ting er dog permanent forvist til fortiden: De kinesiske tedåser er erstattet af nye ensfarvede, der matcher messinggrebene. Og mest markant: Før stod seks store kaffekværne med hver sin bønne og gav butikken sin solide duft. Det fik arbejdstilsynet sat en stopper for - ingen knuste fingre i kværnen 2018! Nu er der én kværn tilbage sikkert bag glas, og vinduet er i stedet fyldt med chokoladevarer og tetilbehør. 100 år mere?

  • Man - Ons: 10.00 - 17.30
  • Tor - Fre: 10.00 - 18.00
  • Lør: 10.00 - 14.00
  • Søn: -
Link til sted Find vej


This Is Odense