Tømmermændsmadguide - 1. januar-edition

Tømmermændsmadguide - 1. januar-edition
Longread | Skrevet af: Anna Skau Tolstrup | 31. december 2017

Da kommunal-regionsvalget var overstået, tænkte vi nok alle sammen, at det sværeste valg i lange tider var truffet. Men sådan er det ikke. Som altid starter vi et nyt år ud med at skulle træffe den kritiske beslutning om, hvad årets første måltid skal være. Og det måltid skal helst kurere de dårlige minder fra aftenen før, som man som oftest ikke engang kan huske, når man modvilligt slår øjnene op et ukendt sted med dårlig smag i munden og diverse konfetti- og kransekagestykker i parykken.

Vi ved alle sammen, at de fleste leveringssteder først åbner omkring klokken 16, og eftersom mange af os åbner vores livløse øjne et par timer før, så er det væsentligt med en guide. En guide, der kan understøtte de slingrende, stålsatte, blåmærkede undskyldninger af stylter, der skal føre dig mere eller mindre sikkert til et madsted, der er det værd. En guide, der tager højde for, om du har købt en hest i din brandert (true story) og derfor ikke har mere end 20 kroner. En guide, der arbejder i friturens tegn, men også har forståelse for halloumiostens vidunder. Godt nytår, og without further ado:

PS: Jeg holder nytår på Østergade, og skal på en magisk måde bevæge mig hjem til Søndergade dagen efter. Derfor er guiden rettet i mod bymidten. Hvis byens bedste burger og/eller butterchicken no. 1 skulle være i Hjallese, så send skud ud! Det kan også sagtens være på vejen til Hjallese, En Skildring fra Alfarvej, om man vil (som også er to fremragende romaner fra Pontoppidan; Den gamle Adam og Højsang, i. e.). Jeg prøvesmager den nok ikke i morgen, men vi deler det gode med hinanden, ikke?

 

EMILS HOTHOUSE

Vestergade 89, åbner: jeg har aldrig oplevet dem lukket, hjemmeside her

Odense har nogle særlige varemærker, som vi alle sammen kender og desværre til tider underkender. Emils er en af dem. Som Søndergadebeboer i over tre år har ham der Emil med det varme hus været den ven, jeg altid har kunne regne med. Den franske hotdog til 12 kroner er efterhånden (i al fald i mine kredse) en evergreen, men det er deres pommes frites til en tyver, der er den egentlige stjerne. Du får pommes, der smager, som de skal: ingenlunde af kartoffel og usandsynlig meget af fedt og salt. Det er rigeligt fantastisk og skal nok kunne give samtlige af de nye beboere i dit hoved, der mener at de skal bygge en parkeringskælder med letbane ovenpå, et par blodpropper, så du kan få lidt ro.

MOLOTOV

https://www.facebook.com/molotovodense/

Gråbrødre Plads 4, ST, TV, åbent fra 14 - 21, hjemmeside her (facebooken informerer mere)

Molotov smager godt. Molotov er simpelt. Molotov er billigt. Og nu har jeg lavet en triade, så den littære del i en tømmermændsmadguide også er on point. Men altså…. Der er ikke så meget pis med Molotov. Fritterne er gode – tænk Sunset Boulevards, bare bedre med et tydeligt hint af kartoffel og lækre krydderier. Og så er der én mayo. Og den er god. Smager, som mor piskede den. Burgeren er klassisk med gode råvarer, der smager, som de skal. Du kan få en menu med sodavand, burger og pommes til 120 kroner. Som er billigt.  Det er god grease med hint af kartoffel. Og hvis det hele er ægte slemmo, kan man fandmer også få milkshakes. Jeg har ikke selv smagt mælke-underet, men is kan vel kurere det meste??

BURGER ANARCHY

https://www.facebook.com/burgeranarchyodense/

Gravene 2A, åbner fra kl. 14, hjemmeside her

Burger Anarchy er efterhånden en odenseansk burgerbarsbastion. Det er en lidt anderledes burger i forhold til Molotov, der kører den mere good-ol’-amurican. Men anderledes er som altid godt – og når det anderledes serveres med marvmarmelade og ahornglaseret bacon, så er det tømmermændsmadguide anno 2018 værdigt. Det er også her, at halloumiosten gemmer sig i samspil med enten vildsvin eller lam og syltede bøgehatte. De har faktisk også opfundet en hel ny burger til nytårsanledningen kaldet Big Anarchist, som er dobbelt op på ost, bøf og bacon, som nok på dagen efter dagen er det tætteste, der kommer til at simulere en genopstanden Jesus, der opfinder skiveskåret brød.

Pro fif: Genialt sted til dine højskole-veganer-uden-gluten-og-lykke-i-livet-venner - Burger Anarchy har rent faktisk formået at skabe den første veggie-bøf, jeg har brudt mig om!

NB: Der er et begrænset antal Big Anarchist (mirakler fås jo ikke i utal), og de starter deres take away med afhentning fra klokken 14 og levering fra klokken 16-21.30

 

WERNERS GRILL

https://www.facebook.com/wernersgrill/

Nørregade 22, åbner klokken 12-21, hjemmeside her

Som min mor aldrig sagde, men burde have sagt, så kan sovs kurere det meste. Og hos Werners kan du få den pøset over din burger (i. e. bøfsandwich), indeholdende hvad der svarer til Dantes vej gennem purgatoriet. I stedet for frådseri får du løgkompot, gerrighed som en hakkebøf. Hovmodet svarende til de syltede agurker og rødbeder, misundelsen i de ristede løg; dovenskabens ketter og vellystens remo. Og vreden, den boblende brune vrede, der som et vulkanudbrud opløser alt andet og som konklusion på værket præsenterer din sandwich som et naturfænomen. Werners Grill er din vej ud af skærsilden. Og hvis skærsilden virker som en lettere overdreven etiket, så har de også flæskesværdssandwich, og en sprød sværd, det er altså det meste værd.  

EYDES GASTRO PUB

https://www.facebook.com/eydesgastropub/

Kongensgade 31A, åbner klokken 12-23 (brunchbuffet til klokken 16), hjemmeside her

Skal der brunches, så lad det blive her. Eydes byder på brunch fra klokken 12, så dit bacon-begær kan blive stillet. For let’s face it, selvom sovsen har (burde have) en fast plads i tømmermændsmadspyramiden, så er bacon bare stjernen, der stråler øverst på træet. Men der er også et andet B, som Eydes formår at gøre bemærkelsesværdig: brånsvir. Jeg havde aldrig selv troet, at jeg skulle brunche med bacon og brunsviger, men det kilder alle steder, det gør ondt dagen derpå. På den anden side, så har foreningen af brun farin og smør aldrig gjort nogen noget. Det har min mor faktisk sagt.  

Det er ikke fordi, der er en synderlig morale og/eller pointe med dette frisk-fra-frituren-skribleri. Andet end, måske, at vi selvfølgelig alle sammen skal have det godt - også i selvforskyldte og (især i) lidet flatterende situationer. Vi skal hjælpe hinanden til at have det godt også dagen derpå - og selvom det nødvendigvis ikke virker sådan, så kan et par gyldne koordinater til nærmeste oliekasse også være en kærkommen håndsrækning. Jeg mener ingenlunde, at vi sikrer verdensfreden med diverse gode-ting-at-dyppe-i-henvisninger, men måske vi kan sikre freden i det lille, trætte hoved ved lækkert indtag længe nok, til at vi kan tage endnu en lur.

Godt nytår! 

Pro kebab fif: efter sigende skulle byens bedste kebab befinde sig på Nansensgade 2 hos Østens Grill. Om de har åbent, ved jeg ikke, men hvis de har, så er der kø!



Til forsiden


This Is Odense