Odense International Film Festival 2017

Odense International Film Festival 2017
Guide | Skrevet af: Bo Jessen | 28. august 2017

Farvel til fodslæbende potteplantefest. Farvel til den lyserøde spændetrøje, der har omslugt og ensrettet byens kulturliv i ugen, der gik. Nu er det tid til at promenere, summende, alene og frigjort omkring med et katalog under armen, at blive nappet af sensommeraftenens lidt for kolde bid, at drikke kaffe til lyden af israelske instruktører, der griner, at beslutte sig i sidste øjeblik for en græsk animationsfilm. At leve på odenseansk.

Det er tid til Odense Internationale Film Festival stykke 42, og det her bliver den ultimative guide til både novicen og den ubehjælpeligt ubeslutsomme genganger, blandt andet ved at gøre brug af den anerkendte Stegsted-skala.

 

seks nedslag

Hovedkonkurrencen

Hovedkonkurrencen er festivalens livsnerve. Forbindelsen til den omgivende verdens talentpøl. 13 programmer med de bedste kortfilm. Det er her, du møder flygtningen, satandyrkeren og den armenske brud. Selv ulidelige middelklassedramaer er fortalt med ord, du ikke kender. Kortfilmene er sat sammen i blokke, der gør, at du ender med at se vidunderlige film, du aldrig ville have valgt selv. Nogle film glider bare forbi, andre bliver siddende, som sanselige brudstykker. Jeg kan se aftenhimlen i en fransk betonghetto, høre lyden af sne, der trædes på, og fornemme det ubehjælpeligt grønne tapet i lejligheden hos en dement mor fra sidste års program.

I år vil jeg særligt gå efter:
- OFF1: En lesbisk rengøringsdame, en syrisk flygtning og en bonderøv, der gør pizzaannoncer til idolplakater
- OFF3: Dysfunktionel jugofamilie, badekarsonani og et søskendepar, der slår fra sig
- OFF4: En israelsk fangetransport og en syrisk far, der taber sin søn til Danmark
- OFF8: Affaldssortering som amerikansk drøm, homohad, cubansk eftermiddagsgade, parisisk forstad og en satanistisk squashpartner

Se spillesteder og tider i kataloget og filmfestivalens hjemmeside

 

Lokale talenter

På Fyn er der et skrøbeligt, men talentfuldt filmmiljø. Det lever takket være OFF, Film Fyn, 18Frames-uddannelsen i Faaborg og Odense Filmværksted. Hver eneste år hiver OFF talenterne ud på scenen og lader os andre kigge med.

- 18Frames: 2 af de 3 film fra 18Frames har vundet vej til festivalens hovedprogram. De tre vises også sammen
torsdag kl. 14.30 på Momentum

- Upcoming Odense: Fra Odense Filmværksted præsenteres to blokke med 10 og 7 film. Den ene med helt nye talenter og den anden med etablerede talenter. Begge vises
tirsdag kl. 14 og 16 i Pejsestuen

 

Byen på film og filmen på by

Jeg er ret beset delvist inhabil, når jeg anbefaler netop dette programpunkt, fordi jeg har været med til at sætte form på en lille del af det. Når det er sagt, så skabes der en hel speciel genre, når by møder film. Byerne er menneskehedens største og mest komplekse opfindelse, og intet medie er bedre til at gengive byernes fantastiske liv end filmen. Særligt tre nedslag i årets program sætter byen på film eller filmen på by:

- Lost in translation til open air: Sofia Coppolas kultfilm handler om kulturmøder. Men det er også en film om storbyens ensomhed og melankoli. Om Tokyos særegne kultur og den helt specielle nydelse, det er at gå rundt i byer om natten.
Lørdag kl. 21, Amfiscenen

- Byens transformation: (disclaimer: Det arrangement, jeg er medansvarlig for) Arrangementet stiller spørgsmålet om, hvilken storby, Odense skal blive til. Det indeholder en ny film om verdens mest indflydelsesrige byplanlægger, der slet ikke var byplanlægger, men derimod "blot" en borger, der protesterede mod at rive gamle kvarterer ned i 50-60'ernes New York og en debat mellem publikum og to af Danmarks mest by-vidende mennesker.
Torsdag kl. 18, Pejsestuen

- A Wall is a Screen: En flok mennesker fra Hamborg vender vender tilbage til deres tredje OFF og sætter filmen på by med projektor, generator og sære små sjove film. Sammen med alle os andre går de rundt i bymidten og projekterer filmene op på forskellige facader og gavle. Første år endda med en 'meat is murder'-film på McDonalds' facade.
Fredag kl. 21, hovedindgangen ved Brandts

 

Animation på OFF

Animationsfilm på OFF er en helt særlig oplevelse. De gode kan være både outrerede og kunstneriske og dygtige fortællinger. De dårlige er teknik over indhold. I år kan man, foruden animationsprogrammet, dykke ned i særlige animationsprogrammer, herunder blandt andet:

- De sidste syv års vindere:  Tirsdag kl. 14 på Momentum og onsdag kl. 15 i Cafe Biografen vises de sidste syv års vindere af Børge Ring Award, og der er nogle af de film iblandt, som jeg husker allerbedst fra de seneste års festivaler. Heriblandt den græske "Dinner for Few", som vi også viste til vores arrangement, Gaden som lærred.
Tirsdag kl. 14 og onsdag kl. 15, Momentum og Cafe Biografen

- Animated Ireland: Det irske filminstitut bringer en serie animationsfilm til OFF. Landet, hvor man kan kende årstiden på regnens temperatur, og hvis kultur altid befinder sig et sted mellem muntert lune og historisk depression, er samtidig en af Europas fremmeste animationfilmssproducenter.
Fredag kl. 18, Pejsestuen

 

Musik på OFF

Koncerter og lydindslag er der ofte på OFF. Lidt for ofte er det med sikre navne, der vinder på fortidens frembringelser. Men i år er der også lige dele sjove og lokale påfund.

- Sofar Sounds: Det globale fænomens lokale forankring har filmet sine koncerter på tage, i frabrikshaller, dagligsture og andre sære steder. Nu bliver de vist på OFF.
Tirsdag kl. 18.30, Studenterhuset

- Lyden af Norden: De nåede færgen, en veltærsket OFF-kortfilms-klassiker, uropføres nu også som lydværk (med mere populært tilbehør).
Tirsdag kl. 20, Magasinet

- PHONO OFFVenue: Odenses elektroniske musikfestival med al den musik, du ikke kender vender til filmfestivalen tilbage med et af deres populære off venue-arrangementer, der nyfortolker forskellige rum i byen - foreløbig på en hemmelig adresse.
Torsdag kl. 20

- David Lynch Tribute Concert: Det måtte jo ske på et tidspunkt, men fordi det er forventeligt, er det så absolut stadig anbefalelsesværdigt. Lydkunstnerne SPEkTR sætter deres egen lyd sammen med Lynchs, og resultatet skulle være "gribende, dunkelt og billedskabende".
Onsdag kl. 20.30, Magasinet

 

De små finurligheder

- David Lynch - de tidligste kortfilm: 5 af de første, søgende kortfilm fra Lynch. Det kommer til at skære i dine øjne.
Onsdag kl. 14 på Momentum

- Krigens DNA: Et tilbagevendende tema på OFF - i år med tre fantastiske kortfilm om krigen og en snak med instruktør og krigsveteran.
Fredag kl. 17.30, Magasinet

 

Stegsted-skalaen

OFF-holdet skal altid finde balancen mellem det, man kan lære af, det, der har en helt særlig kvalitet, og det, folk kan genkende. Vi er måske nogen, der mener, at pendulet lidt for ofte svinger mod sidstnævnte, men uanset hvad du er til, får du hjælp til at finde vej med Stegsted-skalaen*.

 * Hvis du er i tvivl om hvad Stegsted er, så se her.Til forsiden


This Is Odense