Arkæologisk liv efter døden Odense Bys Museer udforsker begravelsesurner fra jernalderen fundet i Bellinge


Arkæologisk liv efter døden
Andet | Mandag d. 10. feb. - Fredag d. 14. feb. 2020 | Overgade 52, Odense C | Pris: 0 Kr. | Ugens gæsteanbefaling er skrevet af: Elena Stanciu

Sted: Møntergården
Arrangør: Odense Bys Museer

Tiden er en pudsig størrelse. Enten raser den afsted som en vild tyr efter en flok dumdristige ungersvende – eller den sagtner tålmodigt farten og følger os i gå-tempo gennem slægtled. Tiden har sin egen dagsorden, og vi ved dårligt, hvad vi skal forvente, skønt vi er tilbøjelige til at tro, at historien har tæmmet den utilregnelige Kronos.

Hvorom alting er, har tiden været generøs mod forstaden Bellinge, sydvest for Odense. I foråret 2019 fandt arkæologer her et jernaldergravsted, indeholdende mere en 100 grave – med begravelsesurner fyldt med de dødes aske. I mere end 1600 år er tiden fløjet forbi de gemte grave og har holdt dem hemmelige, som ventede den tålmodigt på, at videnskabelig nysgerrighed skulle bringe dem for en dag. Og det er netop, hvad der er sket nu!

I det store perspektiv kan det måske lyde som et mindre, arkæologisk fund. Og nej, det er da ikke Dødehavsrullerne, et spansk Stonehenge eller en fossiliseret nodosaur. Men det er ikke desto mindre det syvende største jernaldergravsted på Fyn og tilmed et af de bedst bevarede. For det var åbenbart ikke alle her, der blev kremerede, hvilket har givet arkæologerne unik mulighed for at studere personlige ejendele, juveler og pottemageri og således følge jernaldermennesket fra krybbe til grav.

Tiden og døden er mærkelige sengekammerater – og i sidste ende vidner til opgravningen af folks liv. Det er på sin vis uhyggeligt at være en del af deres liv efter døden, at få vores egne forstadsliv på Fyn viklet ind i det, de må have kaldt landet ”hinsides graven”. Det har de nok næppe forestillet sig, da de trådte ind i det store ukendte land i deres dødsøjeblik. Men her er vi ikke desto mindre – nysgerrige, spændte og taknemlige over at tiden har bevaret denne skat så omhyggeligt.

Odense Bys Museer åbner også et MuseumLab, hvor urnerne graves op for øjnene af publikum og flere andre genstande forventes at se dagens lys. Kom med til udgravningen!

 

 

Link til begivenhed

Skrevet af Elena Stanciu

This is Odense. For me.

I've always had a slightly complicated relationship with the cities I’ve lived in. My hometown in Romania is a shabby little place, neglected by local government and...
This Is Odense