Onomatopoietikon Tegneserietorvedag på Hovedbiblioteket. Til alle os der elsker det lavkulturelle, billedtunge, billige medie.


Onomatopoietikon
Marked | Lørdag d. 11. jan. 2020 | Østre Stationsvej 15, Odense C | Pris: 0 Kr. | Ugens gæsteanbefaling er skrevet af: Mira Erik

Sted: Hovedbiblioteket
Arrangør: Odense hovedbibliotek

KLAK! Klakspakkkspkkk. Gisp! Blonk. KRASJ. Riiiizzjjj. Hæhæ. ÅH! Splash! Min far tvang mig til at læse lydordene, onomatopoietikon, da jeg som lille pige og helt ny læser skulle læse højt fra Anders And-bladene - selvom jeg krympende modsatte mig, fordi jeg syntes, det var så uendeligt pinligt at skulle sætte lyd på de ord, som ikke er ord. Det er mit første krystalklare, uskønne minde fra mit liv som tegneserielæser. Siden har jeg elsket det hele vejen ind voksenafdelingen.

Hovedbiblioteket holder tegneserietorvedag. Og udover at man kan grave guld i bunkerne af alskens tegneserier, kan man også møde Flemming Andersen, som har tegnet Andeby-historierne siden 1991. Han giver både autografer og workshop. That's something! 

Som baggrundsviden om papirmediet, man ikke bør undervurdere, kan jeg tippe om, at DR lige nu viser en virkelig interessant amerikansk dokumentarserie, Robert Kirkman's History of Comics, om 'Superheltenes historie': https://www.dr.dk/drtv/episode/superheltenes-historie_46534. Særligt episoden om Milestone Comics storhed og fald gjorde indtryk på mig. Milestone Comics blev grundlagt i New York i 1993 af en gruppe afroamerikanske tegnere og forfattere, der mente, at de etniske minoriteter kun var sparsomt repræsenteret i det amerikanske tegneserieunivers, og det besluttede de at rette op på. Man følger de følelsesladede sejre og nederlag i historisk dokumentarisk materiale fra tegnebordene.

Repræsentation i (tegneserie)medierne har en voldsom betydning for, hvor meget ligeværd og power, der ligger på hvilke vægtskåle hos hvilke samfundsgrupper. Det er velkendt, men det er stadig i ubalance. 

Link til begivenhed

Skrevet af Mira Erik

Odense er det sted, jeg bor. Og derfor er det det sted, jeg lever. Og elsker og synger og cykler og spiser. Det er her mine mennesker er og her mine fester er. Det er her min vrede er for det er he...
This Is Odense