2 PROFESSORER Hvordan får vi flere mennesker – herunder vores politiske ledere – til at læse flere gode bøger? Ny håbefuld tid for humaniora på SDU


2 PROFESSORER
Foredrag/debat | Fredag d. 22. nov. 2019 | Campusvej 55, Odense M | Pris: 0 Kr. | Køb billet her | Ugens gæsteanbefaling er skrevet af: Pil Lindgreen

Sted: Syddansk Universitet
Arrangør: Institut for Kulturvidenskab

Et professorat er mere end et højt trin på karrierestigen for en akademiker. Det er en mulighed for - nej, en forpligtelse til - at forme et fagfelt og sætte en retning. Og når en professor bliver udnævnt, skylder de et offentligt foredrag, der tegner den retning, deres forskning vil udstikke. I denne uge indsætter litteraturvidenskab på SDU to nye ansigter i professorater - de første i seks år - og der er grund til glæde for andre end en lukket fagkreds. Høj faglighed og udadvendt formidling er ikke modsætninger hos krigsforsker Anders Engberg-Pedersen og havets kulturhistoriker Søren Frank.

En opmuntrende udvikling på Kulturvidenskaber på SDU mens det meste af det, der skrives om humaniora i den brede presse handler om akademikerarbejdsløshed og verdensfjernhed og det offentlige kulturliv får med mejetærskeren.

Søren Frank citeres i pressen for at at tro på litteraturens fortsatte relevans for klodens fremtid: “Hvordan får vi flere mennesker i Danmark og verden – herunder vores politiske ledere – til at læse flere gode bøger?” Og “når du læser den gode verdenslitteratur, får du udvidet dit perspektiv, fordi du sætter dig ind i andre menneskers tanker og tænkemåder. Med det afsæt kan man bedre navigere i kompleksitet og indgå i nuancerede diskussioner om, hvor vi skal hen samfundsmæssigt.” 

Danmarks Grundforskningsfond tildelte i 2017 28 millioner og et Niels Bohr-professorat til amerikanske Rita Felski, som er lidt af en forskerstjerne og nu er med til at forme et felt for anvendt litteratur på SDU i samspil med professor Anne Marie Mai om, hvad og hvordan man kan bruge litteratur i sociale sammenhænge, herunder et stort felt om narrativ medicin og velfærdsstatens litteratur ved professor Peter Simonsen, finansieret af Veluxfonden. Som alumne er det svært ikke at føle glæde - og en vis misundelse - overfor de generationer af litterater, der bliver uddannet i sådan en opgangstid, fjernt fra poststrukturalistiske grafer og melankolsk-pensionsklare lektorer. 

Der er en times taletid til hver nyslået ung (-ish) professor, her en nål i dem begge som optakt: 

Anders Engberg-Pedersen (f. 1980) er en overperformer med et CV fra Harvard University, Humboldt Universität, Københavns Universitet, University of California San Diego og MGU i Moskva. Han forsker i krigsførelse, erkendelsesfilosofi og æstetik, og som leder af forskningsgruppen ‘Krig og Kultur’ har han vist film under Odense International Film Festival. Han skriver også for Weekendavisen, hvor han formidler litteratur, filosofi og idéhistorie med stort overskud og klassisk dannelse.

Søren Frank (f. 1972) er hjemmegroet fra Syddansk Universitet, men har også været omkring l´Université d´Avignon, Stanford University og IKKM, Bauhaus-Universität, Weimar. Han forsker især i havets rolle i litteratur- og kulturhistorien, men har også skrevet bøger om migration, grænser og er en udpræget komparatist. Takket være hans initiativ til foredragsrækken ”Lectures of Excellence” har internationale forskergiganter som Timothy Morton, Gernot Böhme og Hans Ulrich Gumbrecht besøgt Odense med åbne foredrag de seneste år. Det er også sandsynligt at man har mødt Frank til et foredrag om hans anden kærlighed, engelsk fodbold.

Anders Engberg-Pedersen

”Prisms: Aesthetics, Knowledge, War”

22. november 2019 kl. 13.00, Lokale U170, SDU Odense

 

Søren Frank 

“Havet mellem fisk, maskine og plastik”

22. november 2019 kl. 14.00, Lokale U170, SDU Odense

Link til begivenhed

Skrevet af Pil Lindgreen

Jeg er født her, og kan ikke skille byen fra mig selv. Jeg har været igennem alle faser af had, kærlighed og ligegyldighed. Som teenager gik jeg talløse, rastløse ture, som altid syntes at ende på ...
This Is Odense