Hekselyde: Sig senkapitalismen imod med åndedans NEW AGE er et svimlende fællesprogram fra Kunstakademiet og Musikbiblioteket


Hekselyde: Sig senkapitalismen imod med åndedans
Koncert | Fredag d. 15. nov. - Lørdag d. 16. nov. 2019 | Østre Stationsvej 33, Odense C | Pris: 60 Kr. | Ugens gæsteanbefaling er skrevet af: Pil Lindgreen

Sted: Odense Musikbibliotek
Arrangør: Musikbiblioteket & Det Fynske Kunstakademi

To dages politiseret heksekunst i form af musik, optrædener og foredrag med fællesnævneren modfortællinger til den rationelle orden. Og hvis ordet New Age giver nervøse trækninger ved tanken om Enya på evighedsloop, æteriske olier, røgelse og lidt for lavmælte stemmer, så mød en lidt mere bidsk variant af mystisk utopisme, som har haft et moment i popkulturen i et stykke tid med heksen som fortrop - yeah, feminismens skamløse, frygtløse dissident. Tilsæt uironiske krystaller på Instagram, aktivistisk drømmetydning, AI, tarotkort, hvid støj og spøgelsesfingre på klaveret, og du har en ny generation, der har taget okkultismen til sig.

Det er ikke første gang, at anti-fornuften har mobiliseret modkulturer, men denne gang er stjernekåberne og pentagrammerne iblandet robo-futurisme, plantefeminisme og artssolidaritet. Hovednavnene er elektroniske eksperimentalmusikere frisk fra Danmarks mest fremsynede festival for ny musik ((gong)) tomorrow - virkelig udsøgt programlægning.

Hele programmet for NEW AGE - På den Anden Side:

Fredag 15/11    
Kl. 11-12:30 
Foredrag: Kasper Opstrup “Åndedans som reaktion på fejlslagne revolutioner - om kunst, politik og okkultisme fra det moderne til det frem- og samtidige” 
(Musikbiblioteket)              

Kl. 13-15:30
Artist talk: Lea Porsager, billedkunstner, der er optaget af mødet mellem videnskab og spiritisme - i sit seneste værk lod hun sig inspirere af et ophold på CERN - Den Europæiske Organisation for Højenergifysik, hvor de grundforsker i den mystiske elementarpartikel neutrinoen - til at skabe en 3D-oplevelse, hvor tilskuere svævede som neutrinoer i en virtuel imitation af en af kvantefysikkens gåder. 
(Det Fynske Kunstakademi)

Kl. 16-18:00
Fernisering: TR Kirsteins installation, ”The effect of a flickering light should never be ignored” (Det Fynske Kunstakademi)

Kl. 20:30-23:00
Koncerter og performances: 

Ydegirl er navnet på et oldtidsmosefund og alias for Andrea Novels musikalske projekt; tænk klassisk kammermusik tilsat trommemaskine og sampling. 

Karis Zidore & Olivia Riviere: Undressings
En koreografi med growling, ler og dans - de kalder det “et værk for mellemrum og bævende læber”
(Musikbiblioteket, 60 kr.)

Lørdag 16/11 
Kl. 15-17:00
Yogakoncert: Ambient meditativ musik ved Hannibal Bach som underlægning til en yoga session i skulpturskalen. Medbring egen måtte.
(Det Fynske Kunstakademi)

Kl. 19.30 – 23.00
Koncert og performances:
Claus Haxholm & TR Kirstein
Lydkunstnere og forfattere Claus Haxholm og Tobias R. Kirstein arbejder ofte sammen som duo i et udefinerbart mellemområde mellem manuelt arbejde og lydkunst, fx performancen ’arbejde er det der adskiller os fra dyrene’ eller udgivelsen ’Handbook of Aggressive Listening’.

Xenia Xamanek: Germinate - [Imprint] - Wilt - [Stay] 
Den dansk-honduranske komponist Xemanek præsenterer ”Et oratorium om spøgelser for stemmer, fløjter, falske fløjter og uldne klaverer” 
(Musikbiblioteket, 60 kr.)

Nøglen for uindviede er måske Kasper Opstrups offentlige forelæsning fredag formiddag på akademiet - han er forsker og forfatter med speciale i hybrider af kunst/litteratur, okkultisme og politik som modkultur og undergrundsfænomener. 

Tænk ellers på programmet som en sonisk saunagus. Det kræver mental afklædning. Dyb inhalering. Hud mod lyd. Overfor bølger af for voldsom sansestimulans begynder kroppen at udskille affaldsstoffer gennem alle porer. Grapefrugtolie på kullene. Du gisper. Krusemynte. Sveden pisker af dig - stadig i overført forstand. Eukalyptus. Tårer. Efterfølgende rejser du dig renset, nærmest terapeutisk opløftet; alle luftveje forfrisket, øregange og tårekanaler funklende.

Festivalen NEW AGE - På Den Anden Side af Virkeligheden' afholdes i samarbejde mellem Odense Musikbibliotek og Det Fynske Kunstakademi - Funen Art Academy. Fra bunden af mine sorte fodsåler TAK for at sætte barren så utroligt højt med et uventet skud ny kompositionsmusik, udadvendt kunstnerpraksis og offentlige foredrag i nicheviden. Det er præcis det, jeg fuldmånedrømmer om fra et samarbejde mellem to så progressive kulturinstitutioner.

Link til begivenhed

Skrevet af Pil Lindgreen

Jeg er født her, og kan ikke skille byen fra mig selv. Jeg har været igennem alle faser af had, kærlighed og ligegyldighed. Som teenager gik jeg talløse, rastløse ture, som altid syntes at ende på ...
This Is Odense