Kend din by: Forbrydere og andet pak Byvandring - Det var deres gader engang


Kend din by: Forbrydere og andet pak
| Onsdag d. 8. maj. 2019 | Overgade 52, Odense C | Pris: 0 Kr. | Ugens gæsteanbefaling er skrevet af: Pil Lindgreen

Sted: Møntergården
Arrangør: Odense Bys Museer

‘Odense Politis album med mistænkelige personer 1867-78’ er rent guld. Det er en samling af forbryderbilleder fra Odense Bys Museers billedarkiv.  Ikke seriemordere, landsforrædere og mytterister; dagligdagens forbrydere. Her kigger fattiglemmer, kludesamlere, daglejere, tjenestepiger og mødre til uægte børn tilbage på en med blikke, der snitter århundrederne i småstykker. Herover ser du afbildet Nr. 230 - Jens Christian Petersen. Sig ikke, at han ikke vil hjemsøge dig senere.

Der er en nær forbindelse mellem kriminalitet og det tidlige fotografis historie; lovbrydere blev i midten af 1800-tallet affotograferet mere end måske nogen anden befolkningsgruppe (de stod rigeligt til rådighed og kunne ikke protestere) og studeret nøje som eksempler på om kriminalitet kunne aflæses i særlige ansigtstræk eller hovedformer. Som slægtsforsker kan man derfor være heldig at finde sin ellers ydmyge formoder i sådan et album - hvis hun da er registreret med navn og ikke er gået til bunds i historien uden andet aftryk end sit blik.

De her fortabte skikkelser og mange andre får nyt liv, når historiker Camilla Schjerning leder turen gennem byens gyder, gårde og galgebakker onsdag eftermiddag. Det bliver skummelt, men garanteret også kulørt - der plejer at være højt fortælleniveau når Møntergården laver ‘Kend din by‘.

Hør hvad hun lokker med; historier “om en tid, hvor et lille rask slagsmål kunne ende i gabestokken eller endnu værre for fødderne af bødlen, om dengang byrådet holdt prostituerede...” 

PS. Hvis man får smag for lokale småsyndere efter denne byvandring, kan man fortsætte dagen efter med foredraget ‘En svag mands skæbne’, hvor to slægtsforskere opridser livsforløbet på en helt almindelig gårdmand fra Kullerup på Østfyn, der i 1875 kom i kløerne på en lånehaj og hestehandler (!) fra Blommenslyst (!) og da han dræbte sin plageånd, måtte han afsone 49,5 år (!) i tugthuset.
Det hele fundet i én og samme arkivkasse på Rigsarkivet i Odense. Virkeligheden er vildere virkelig end fantasien.

Bonussnavs foregår 9/5 kl. 15-16 på Rigsarkivet med gratis adgang. God lejlighed til at kigge ind mellem arkivhylderne, også for folk uden slægtsforskningstilbøjeligheder.

Link til begivenhed

Skrevet af Pil Lindgreen

Jeg er født her, og kan ikke skille byen fra mig selv. Jeg har været igennem alle faser af had, kærlighed og ligegyldighed. Som teenager gik jeg talløse, rastløse ture, som altid syntes at ende på ...
This Is Odense