Kunst i det offentlige rum Paneldebat om, hvad vi udsmykker vores fælles byrum med, hvem der træffer beslutningerne, og hvordan man som kunstner kan byde ind


Kunst i det offentlige rum
Foredrag/debat | Onsdag d. 10. apr. 2019 | Jernbanegade 13, 5000 Odense C | Pris: 0 Kr. | Ugens gæsteanbefaling er skrevet af: My Rasmussen

Sted: Det Fynske Kunstakademi
Arrangør: Odense Architecture Festival / Det Fynske Kunstmuseum

Når det offentlige bygger nyt i Odense, skal 1,5% af den samlede anlægssum gå til kunstnerisk udsmykning. Det er vedtaget, og det placerer Odense på en top 5 over byer i landet, der bruger flest penge på offentligt tilgængelig kunst.  

Den her menings- og vidensmættede paneldebat handler altså om den kunst, som findes uden for kunstmuseerne. Malerier på husgavle og siloer, skulpturer i rundkørsler og parker, midlertidige installationer, hermafroditter med sixpacks. Det handler om den kunst, der er til alle – også dem, der ikke har bedt om kunst, men hellere ville have flere pædagoger i børnehaven. Og også til dem, der synes, at det grimmeste, du kan forestille dig, er det pæneste, der findes.

Og alle, der nogensinde har boet sammen med andre end sig selv ved, at det at blive enige om udsmykningen af en fælles stue kan være udfordring nok. Og det endda med mennesker, du har valgt ud af alle de andre mennesker, du aldrig kunne drømme om at bo sammen med.

Så: Hvordan skal kunsten se ud? Hvad skal den kunne? Være pæn? (hvad er pæn?), skabe opsigt og debat? Være – funktionel? Gys og gru: hvad er kunst overhovedet?

Jeg håber på en spændende og oplysende debat om, hvem der sidder med magten til at træffe beslutningerne om, hvem der får opgaverne, hvordan de bliver truffet, og hvordan man får en del af kagen/kan fægte sig vej gennem bureaukratiet, hvis man både er kunstnersjæl og kommune-ræd.

For jeg tænker, at når kunst i det offentlige rum er så reguleret (Jeg citerer frit fra hukommelsen fra de midlertidige byggehegn omkring Thomas B. Thriges Gade : “Opsætning af plakater forbudt. Her skal være plads til fed streetart”. Ydrk), så holder det vel nogle kunstnere væk? Dem, der er kunstnere på den kære og lidt klichéfyldte måde, hvor ord som “papirarbejde” og “kommune” i sig selv bliver en stopklods for overhovedet at søge om at få lov at udsmykke byrummet.

Lad os håbe, at alle byens oversete kunstnere dukker op til den debat, og at de tager noter. Og så håber jeg, at byen EKSPLODERER i alt muligt. Kunst alle vegne. Også den kunst, jeg ikke forstår. Eller som jeg synes er grim. Jeg vil udfordres af mit byrum, som skal afspejle den forskellighed, et byrum må have for ikke at være en strømlinet landsby. 

Paneldebatten modereres af tv-vært og arkitekt Sonja Stockmarr, og panelet består af Lars Bent Petersen (rektor på Det Fynske Kunstakademi), Kerstin Bergendal (kunstner), Lotte Sophie Lederballe Pedersen (ph.d. i kunsthistorie og specialkonsulent i Slots- og Kulturstyrelsen), Sofie Thorsen (lektor ved Det Fynske Kunstakademi) Mikkel Larris (billedkunstner og medlem af billedkunstudvalget i Odense Kommune) & Jørgen Kreiner-Møller (arkitekt og ekstern byggefaglig konsulent for Statens Kunstfond)

Link til begivenhed

Skrevet af My Rasmussen

Jeg pilede, så snart jeg kunne. Løb til hovedstaden efter gymnasiet. Og trak den osende Københavnerluft i 12 år, inden jeg vendte hjem. Onde boligpriser skubbede - nære relationer og en ny positiv ...
This Is Odense