Gud bevare afdragsfriheden Magnus Barsøe outer bankverdenens himmelråbende griskhed, skaber akut panik hos alle boligejere & skitserer en redningsplanke


Gud bevare afdragsfriheden
| Onsdag d. 10. apr. 2019 | Dronning Olgas vej 48 | Pris: 0 Kr. | Ugens gæsteanbefaling er skrevet af: My Rasmussen

Sted: Dronning Olgas vej 48
Arrangør: Odense Architecture Fetival

For 2 år siden var afdragsfrihed og boliglån det allerkedeligste, jeg var i stand til at forestille mig. Mere kedeligt end biler. Mere kedeligt end støv i vindueskarmen og genudsendelser på Kanal 5.

Men jeg har lige købt et hus for lånte penge. Så det er med angstens sved på panden og vreden brusende i årerne, jeg skriver dette. Det er ikke synd for mig. Jeg er et tosseprivilegeret menneske i et tosseprivilegeret land. I know. Men derfor må man altså godt påpege, når noget er helt skævt. Særligt hvis man påpeger det med ballast i en bog skrevet af et meget vidende menneske. I dette tilfælde Magnus Barsøe, som er forfatter til "Gud bevare afdragsfriheden".

Derfor læsevejledning til det følgende: indignation + rynkede bryn + fremlænet, kampklar kropsposition. Here goes: De danske banker har samlet set et overskud på 1 milliard kroner om ugen.

Du får lige et øjeblik til at lade det synke ind og se, om du kan finde en eller anden form for meningsbærende krog at hænge det op på.

Altså, de danske banker skraber et fuldstændig astronomisk beløb sammen på sådan et helt almindeligt lille kalenderår. Penge, som tjenes på bankkundernes gæld. Og det er problematisk på et utal af måder, at gældsindustrien er så stor og magtfuld, siger Barsøe. Magt er ikke nødvendigvis i sig selv et onde, men det er problematisk, hvis ikke en så magtfuld instans tjener samfundets bedste, men i stedet guides af egne økonomiske interesser.

Og så kan det godt være, der er nogen, som har lyst til at stejle og skyde ham i skoene, at han bare ikke kan finde UD af systemet. At han går i bredriflet fløjl i stedet for business-blå. At han er rød lejesvend eller straight up socialist. Men han er debatredaktør på JP/Politikens erhvervsmedie Finans og er cand.merc. fra Copenhagen Business School. Han ligner den allermest snorlige og velstrøgne finansfyr.

Han er oplyst, og han er vred. Men han er også konstruktiv. For der er en vej op af hullet, mener han. Det er ikke umuligt at skabe et samfund, hvor vi almindelige pissemyrer er mindre låst af gældsindustrien. Der skal bare drejes på de rigtige knapper, og jeg vil edderbroderemig gerne vide, hvor de knapper sidder.

Foredraget og den efterfølgende – sikkert højlydte – debat foregår i festivalens ånd helt selvfølgeligt i en stue i en villa. Velkommen på Dronning Olgas Vej 48, 5000 Odense C

Link til begivenhed

Skrevet af My Rasmussen

Jeg pilede, så snart jeg kunne. Løb til hovedstaden efter gymnasiet. Og trak den osende Københavnerluft i 12 år, inden jeg vendte hjem. Onde boligpriser skubbede - nære relationer og en ny positiv ...
This Is Odense