Russian Ideological Influence in The West Koldblodige krigsherrer og hackere eller den anden part i en global konflikt?


Russian Ideological Influence in The West
Foredrag/debat | Mandag d. 26. mar. 2018 | Nedergade 12, Odense C | Pris: 0 Kr. | Skrevet af: Jens Krog

Sted: StudieStuen
Arrangør: StudieStuen

Mit første møde med rusland var i toget fra Ukraine til Rusland, hvor en russisk grænsevagt pludselig stod midt i kupéen og råbte mine venner og mig ind i hovedet på et kraftigt og imponerende, men desværre helt uforståeligt russisk. Men hvorfor skulle man dog også kunne engelsk, når man kan moderlandets sprog?

Tendensen kendes også i de vestlige lande, men den er måske bedre begrundet i Rusland. Imperiet mod øst imponerer både i størrelse, magt og ikke mindst kulturel og videnskabelig historie. Det stolte land er dog også sat lidt udenfor fællesskabet med de andre udviklede lande, og i vesten bliver fjendebilledet trukket kraftigere og kraftigere op.

Rusland nægter at underlægge sig Vestens (måske mest USA's) krav og står som en sidste rest af Sovjetunionen lidt for sig selv. I stedet kører de deres egen linje. De deltager ligesom Vesten i konflikter i Mellemøsten, forgifter (måske) dobbeltspioner i England, indtager en halvø i Ukraine og har øjensynligt påvirket selve det amerikanske præsidentvalg.

Det sidste er noget af en bedrift. Selv fra et dansk synspunkt virker det som et cirkus; amerikanerne leverer masser af underholdningsværdi, men de ser også ret ustyrlige ud. Til foredraget i StudieStuen kan du høre mere om, præcis hvordan det egentlig foregik, men der lægges op til lidt mere:

Vincent Keating, som er lektor ved SDU, mener nemlig, at der mangler en vigtig brik i forståelsen af Ruslands indflydelse; en konservativ russisk ideologi, som ræsonnerer med populistiske grupper i vesten. Hvad præcis det skulle dække over, kan jeg til gengæld ikke helt gennemskue.

Hvad er det egentlig for en gigant, vi har til nabo og som sender bombefly på prøvetur på kanten af dansk luftrum? Er de koldblodige krigsherrer og hackere, eller er de bare på den anden side i en stor konflikt, som er ved at optrappes igen? Vi skylder både os selv og russerne at høre, hvad de er ude på fra nogen, der ved hvad de taler om.

Link til begivenhed

Skrevet af Jens Krog

Odense er for mig, ligesom mange andre byer, hvad man gør den til. Hvis man kun lever i sin lejlighed og på sit arbejde, så forbliver byen blot cykelturen imellem de to,...
This Is Odense