Gladiatorerne kommer! Forlaget Gladiator vil lave et miljø og åbner Den Fynske Forfatterskole med ansøgningsfrist i dag den 16. januar


Gladiatorerne kommer!
Andet | Mandag d. 16. jan. 2017 | Nedergade 12, Odense C | Pris: 15995 Kr. | Køb billet her | Skrevet af: Joachim Lykke

Sted: StudieStuen
Arrangør: Forlaget Gladiator

Ugens gæsteskribent er Joachim Lykke.

Danskerne skriver. Helt vildt. Antallet af ansøgninger til den statslige Forfatterskole i København er på fem år næsten fordoblet, og udenom pibler det frem med skriveskoler af forskellig art. Ikke alene kommer der stadig flere skrivende til; der er også opstået mange nye små forlag og litterære tidsskrifter, hvor man som ny forfatter kan få sine tekster publiceret.

Det skulle man måske tro, at alle ville glæde sig over, men i det litterære miljø og i dagspressen bliver der talt ret meget om, at vi slet ikke har brug for så mange forfattere: er der nu læsere til al den litteratur, og risikerer vi ikke, at de gode bøger vil drukne i mængden af middelmådighed, og at kunststøtten bliver spredt for tyndt ud mellem mange ansøgere?

Både som forlagsredaktør, tidsskriftsredaktør og som forfatter vil jeg klart svare nej:

Opfattelsen at kun de dygtigste skal udvikle deres skrivning er noget elitært vrøvl, for hvorfor skulle alle ikke have mulighed for at blive bedre til at skrive? Det er ikke alle, der skal være store kunstnere eller skrive bestsellere, men der er tilbud i alle mulige andre kunst- og udtryksformer, hvor man kan afprøve og videreudvikle sine færdigheder, og om det så er malerkunst eller fodboldspil, så kan det udføres på mange niveauer og stadig være værdifuldt. Vi har altid brug for flere skrivende mennesker, for forfattere er også læsere, og gode læsere 

Her i Odense er der - på papiret - egentlig allerede en del litterære aktiviteter, men jeg kan ikke sige, at det endnu har givet mig ret meget som forfatter. Hverken os forfattere eller kulturelle institutioner i Odense er modige nok. De litterære kræfter, der findes i byen, orienterer sig hurtigt andre steder hen i landet; det gælder også mig selv. Jeg kunne givetvis have lagt flere kræfter i det, for jeg må indrømme at jeg selv i stedet har læst mest op i København og kender miljøet der langt bedre.

Er det bare mig? Hvor er de odenseanske mikroforlag, der syer bøger sammen on-demand? Hvor er den litterære undergrund - hvor møder jeg som forfatter og tidsskriftredaktør, i Odense, den kompromisløse litteratur og forfatterne; de gode læsere; folk, der kan flytte min skrivning nye steder hen? Hvis det findes, så er det for mig helt usynligt. De taler ikke, og de har ikke noget sted.

Det kald svarer forlaget Gladiator altså tilsyneladende på ved at åbne en fynsk afdeling her i Odense med mødested i StudieStuen, og forventningerne er også høje: de håber selv, at deres forfatterskole med oplæsninger, debat-aftener og læsegrupper kan blive et omdrejningspunkt i et fynsk litterært miljø.

Tanken er god: jo flere aktive skrivende mennesker vi har, jo større er sandsynligheden for at vi får hørt en større varians i litteraturens stemmer. I sportens verden taler man om, at de lande, der har flest aktive udøvere inden for en bestemt sportsgren, også er bedst repræsenteret internationalt med de største talenter, simpelt hen fordi der er flere og niveauet højnes generelt.

Skriveskoler kommer i mange forskellige varianter og kvaliteter, og ikke mindst prisklasser. Gladiators ligger i den højere ende prismæssigt (15.995 kr for en sæson fra februar til juni), og har fokus på at have en lærerstab med kendte navne, der udgiver på forlaget, hvilket jeg godt kan være lidt skeptisk overfor. Konceptet med mange gæste-undervisere kan forvirre undervisningen, og man kan mistænke det for primært at tjene som plakat-navne, der kan sælge billetter.

Det er også klart, at man som skrivende menneske vil spekulere i, hvorvidt det øger ens chancer for at blive udgivet på Gladiator, hvis man allerede har betalt for et skriveforløb. Men det er samtidig meget naturligt, at forlaget tænker i at have en hel fødekæde: fra skriveskolen, over tidsskriftet, hvor du kan få publiceret din første tekst, til forlaget, hvor du kan håbe at få din bog udgivet, og så efter bogudgivelsen deltage i oplæsningsarrangementer, debatter, osv.

Gladiators Fynske Forfatterskole vil næppe gøre den forskel, de selv mener, men at der kommer flere seriøse tilbud til forfattere til Odense er grundlæggende godt nyt. Der skal dog mere til for at vi kan skabe et miljø i Odense, der gør at skrivende mennesker bliver her, og læser op her, mødes, skriver sammen, læser sammen - og at også forfattere fra resten af landet bliver nødt til at komme til Odense for at være med.

Jeg giver Den Fynske Forfatterskole et år. Så vil Gladiator opleve at det fynske er udtømt for elever. Sådan en forfatterskole vil slet ikke være engageret nok i at skabe et reelt funderet miljø, men er her, fordi de oplever at der i en periode er en kommerciel mulighed. Det er glimrende, men det er vores eget ansvar, hvis vi vil have en litterær betydning på længere sigt.

Kan vi ikke godt være mere ambitiøse, modige og langsigtede, som vi i Odense politisk set, for tiden, hævder at være på mange andre områder? I de kulturelle institutioner, og i Odense Kommune - hvor er aktører som Odense & Co i den litterære oplevelsesøkonomi?

Og så er der brug for, at vi som forfattere er villige til at være bysbørn, at vi skriver litteratur om Odense, om Fyn, at vi tør være fra herfra, og måske endda er glade for det, eller i hvert fald gerne vil fortælle om det på godt og ondt.

Ansøgningsfrist på Gladitators Fynske Forfatterskole i dag d. 16. januar ved midnat. Indsend ansøgning her.

Joachim Lykke er chefredaktør på Floret, et tidsskrift for skandinavisk samtidslitteratur, og medredaktør på forlaget Vild Maskine, som har base i Vordingborg. Han er desuden forfatter til romanen Om min søster (2015, Forlaget Fuglekøjen). Han er opvokset i Nyborg og bor i Odense.

Link til begivenhedLuk


This Is Odense