Update fra FAR!!! Bliv kildet på din referencenerve af årets første udstilling i FAA Project Room


Update fra FAR!!!
Udstilling | Mandag d. 9. jan. - Torsdag d. 12. jan. 2017 | Jernbanegade 13, Odense C | Pris: 0 Kr. | Ugens gæsteanbefaling er skrevet af: Katarina Le Müller

Sted: FAA Project Room
Arrangør: Funen Art Academy // Det Fynske Kunstakademi

Den første udstilling i FAA Project Room i 2017 er nu åben, og du anbefales på det kraftigste at tage op i de høje luftlag over byen for at se 3. års studerende Heidi Nikolaisens udstilling “Otter Breath”. Og jeg håber, du i så fald vil give dig tid til både at nærlæse og tilbagelænet skimme udstillingen og dens værker, for netop forholdet mellem detaljen, det enkelte tegn i værkerne, og deres overordnede samspil, referencer og samtale, er en del af “Otter Breath”s ide. Som det ofte er (for mig i hvert fald), er det ikke sikkert, jeg ville have opdaget dette på egen hånd. Jeg var så heldig at fange Heidi inden udstillingsåbningen og få et indblik i hendes tanker bag værker og opstilling. Hun er optaget af sprog (og der er nørdede sprogreferencer at finde, hvis man synes det er sjovt), rytme, metaforik, og derfor er ikke bare de enkelte værker fyldt med elementer, der taler ud fra Heidis, og forhåbentlig til din billed- sprog- og oplevelsesverden, men også selve placeringen af værker i rummet er nøje gennemtænkt og orkestreret. Eller sagt på en anden måde: der er tænkt over det. Det hele. Intet er tilfældigt, selvom det måske ved første øjekast kan synes sådan.

Måske havde jeg opfanget noget ganske andet, hvis jeg gik rundt alene - eller i en anden sindstilstand. Højst sandsynlig vil du opleve noget andet end jeg, forstå andre referencer, eller føle dig tiltrukket af andre værker end jeg. Som det ofte er med den mere konceptuelle samtidskunst, og måske især de undrende, undersøgende, søgende fremvisninger fra de kunstakademistuderende, så balancerer værker og udstilling på grænsen mellem det forståeligt genkendelige, og det uforståelige, irriterende og uplacérbare. Det er op til dig og mig, som gæst, læser, oplever, at skabe mening for os selv. Og det kan være vældig anstrengende, når man egentlig er vant til at blive fodret med målrettede, velproducerede og målgruppeorienterede billeder og tekster fra en efterhånden altomgribende medievirkelighed. Men det er også her, hvor kunsten har sit stærkeste våben - til at kilde, irritere og provokere vores vanetænkning og tvinge os til at prøve at forstå noget, som vi måske aldrig kommer til at forstå helt.

Jeg vil til sidst fremhæve det værk, som fik min mest umiddelbare reaktion, som også er værket, der refereres til i titlen af denne anbefaling: “UPDATE!!! (DAD): her har Heidi samlet alle mails fra sin far i kronologisk orden og dermed på humoristisk vis fremhævet faderens systematik i emnefeltet, deres indbyrdes (mail)forhold, og den udvikling, men også meget genkendelige gentagelse, der sker over tid i korrespondancen. Værket får mig til at smile, fordi det med sin nøgterne visning af data, samtidig med det rørende far-datter-forhold, minder mig om, at vi, ligesom sproget vi bruger, er både dybt personlige og banalt forudsigelige.

Udstillingen består af 12 værker, både skulpturer og kollager/mixed media.

OBS: sidste udstillingsdag er torsdag d. 12!

Link til begivenhed

Skrevet af Katarina Le Müller

Odense er byen jeg troede jeg skulle væk fra for at opleve noget, men som endte med at være grunden til at jeg fik alt det jeg ønskede mig. Jeg elsker at være ude i verden, og jeg elsker at komme h...
This Is Odense