Sommer i Jernalderbyen Få en ordentlig en på opleveren og tag med tilbage til naturen. Sådan som vi godt kan lide det.


Sommer i Jernalderbyen
| Mandag d. 4. jul. - Fredag d. 5. aug. 2016 | Store Klaus 40, Odense N | Pris: 40 Kr. | Ugens gæsteanbefaling er skrevet af: Kathrine Guldmann

Sted: Odins Odense
Arrangør: Jernalderlandsbyen

Jeg fik en ordentlig en på opleveren, da jeg med 4.D på Bredagerskolen besøgte Vingstedcenteret i Jylland. Det var et skoletilbud om at komme i jernalderlandsby og få indblik i datidens levevilkår, samfund og kultur. Vi skulle klædes ud i vævede uldstofskjoler, flette en lille kurv, snitte en kniv, skyde med bue og pil, piske fløde med pinde, slagte en kylling, vaske op med sand i en iskold å og ligge på lammeskind og sove i lerhuse med ildsted i midten, hvor den omrejsende skjald fortalte myter og historier om aftenen.

Det var hyggeligt, spændende og lidt barskt, men ikke ret langt fra den dagligdag, størstedelen af befolkningen i den lille landsby Sapa, jeg besøgt i Vietnam for halvanden måned siden, havde.
Der havde de dog mobiltelefon, sæbe og motorcykel.

Back to nature, and we love it! Som palæo - jernalderkost ... eller Jægerstenalderen var det vist. Kæft’, hvor det hitter lige for tiden. Man spiste nemlig ikke stivelse i Stenalderen, angiveligvis.

I Jernalderlandsbyen kan du opleve livet i Jernalderen. Landsbyen er opbygget af rekonstruerede huse fra Jernalderen med lammeskindssenge, ildsteder, kostumer og meget andet.

Landsbyen ligger i smukke omgivelser ved Stavis Ådal i Næsby, i det nordlige Odense. Der er her mulighed for at spise den medbragte madpakke m. leverbob (uden brød) og hindbærbrus (uden sukker) eller andet lækkert ...

Selvom Vikingetiden først kom efter Jernalderen, kunne jeg godt se mig selv som hende der vikingehelten Regnar Lodbrogs kone; Skjoldmø Lagertha, med flettede lokker lege jernkvinde for en dag eller to.

Selv er jeg vokset op med vikinger helt oppe om ørerne i Danmarks døbefont, Jelling. Der hvor kong Gorm blev begravet i Sydhøjen, men sønnen Harald flyttede ind i kirken. Vikingespil, vikingefestival, markeder, Jellingstenen (!), Kongernes Jelling og hvad, der ellers hører med til opvæksten i en kongeby.
Det er skideinteressant! - har jeg i mine sene teenageår fundet ud af. Og når jeg tænker tilbage på, hvilket godt indblik den klassetur egentlig gav mig, er jeg ret taknemlig for, at vi dengang cyklede 10,5 km i modvind og regn for at komme ud og opleve jernalderlivet.

Lille fun fact: Bluetooth er opkaldt efter Harald Blåtand (engelsk: Harold Bluetooth).

Link til begivenhed

Skrevet af Kathrine Guldmann

Odense er min kilde til energi og inspiration. Her blomstrer min kreativitet, og her bliver mine drømme værdsat og udlevet. Odense er lille nok til gåbenene og stor nok til variation og "anti triva...
This Is Odense