Start en påsketradition Tag det senmoderne samfund i kraven, og find på noget der giver dine sociale cirkler sammenhængskraft


Start en påsketradition
| Torsdag d. 24. mar. - Mandag d. 28. mar. 2016 | Odense | Pris: 0 Kr. | Ugens gæsteanbefaling er skrevet af: Katarina Le Müller

Sted: Odense by
Arrangør: Dig selv

Påsken var engang (og er stadigvæk i mange dele af verden) den ypperste kristne højtid, der slår julen med lange længer; pinsel, plage, ydmyghed, faste, og ikke mindst genopstandelsen af jesus christ superstar, alt dette forenet i fortællingen om en frelser og forsoner, er - uanset hvilken tro man abonnerer på - en god historie. Men derudover er påsken også en pastiche, et ‘riii-mix’ (Remix) som min kære underviser Anne Scott på Kultur og Formidling kunne have beskrevet den, en blandet landhandel af hedenske, jødiske, tidlige og sene kristne input, og muligvis også helt tilfældige lokale forårsritualer, der på forunderlig vis er blevet opsuget af  verdensreligionen. Det er altså ikke alt sammen så mejslet på stentavler, som det nogle gange kan synes. Traditioner er til for at brydes - eller for at blive skiftet ud med nye og bedre.

Derfor lyder opfordringen herfra: nu har du chancen for at starte din helt egen påsketradition, der passer præcis til dig, og de mennesker du gerne vil samles med. Det er tid til et oprør mod påtvungne snaps- og ædegilder, tid til et opgør mod ligegyldige semi-kulturkristne overleveringer, hvis det ikke er det, du tror på. Så derfor: drop æggene hvis du er veganer og kreér en højtid uden animalske elementer, fejr foråret med nøgendans, eller start en tradition hvor I kun spiser ting fundet i naturen. Kun fantasien sætter grænser! Og hvem ved - måske bliver den en dag opsnappet af spaghettimonsterkirken eller en anden postmoderne selvmodsigende religionskritik, og du vil have skabt noget, der eksisterer ud over din levetid, alene ved at gøre det der gør dig glad.

Hermed vejledningen til at skabe din egen påsketradition, krydret med eksempler fra det virkelige liv. For selvfølgelig anbefaler jeg ikke noget, jeg ikke selv har prøvet.

1) Find en selvvalgt gruppe, som du gerne vil mødes med (mindst) en gang om året. I mit tilfælde er det min far og hans kæreste og familie: bonussøstre, bonustanter og onkler, kærester, børn, bonus-bonus-familiemedlemmer osv., der kommer fra både ind- og udland. I en udpræget patchworkfamilie er chancen for at alle ses til jul eller fødselsdage forholdsvis begrænset, og derfor er valget faldet på påsken. Indtil vores organist får et fast job, for så er påsken af gode grunde problematisk (med mindre vi holder den i kirken. Og deres ritualer er vi ikke så vilde med som vores egne).

2) Find et koncept. Det smarte ved religioner er, at de ofte kører med koncepter, som man så kan bruge højtidstraditioner til at genfortælle. Men du behøver ikke at starte med at finde en forklaring på liv, død, godt og ondt osv. I min påsketradition har vi med efterhånden stor succes kørt konceptet “Turen går til… et hemmeligt sted”. Hvert år skiftes forskellige dele af familien til at arrangere årets påsketur, med hemmelig destination og hemmeligt tema, der kommer til at præge de 2-3 dage, vi er samlet. Af tidligere temaer kan nævnes: spejdertema, indianer, Asien, mystery murder og ny nordisk overlevelse. Destinationerne er mindre spændende, men budget- og storfamilievenlige: spejderhytte, sommerhus, lejrskole etc.


3) Fortæt fortællingen. Du udvælger nøje mad, udklædning, aktiviteter, evt. sange, opgaver eller højtlæsning, der relaterer til konceptet. I 2014 var temaet “Ny nordisk overlevelse/Økoapokalyptisk påske”, og der blev til lejligheden lavet en særlig opskriftssamling, som du kan finde her.


4) Faste ritualer. Hvad ville en højtid være uden de faste ritualer? Det helt store highlight i vores hjemmegjorte påsketradition HAR faktisk noget kristent over sig - omend nogle måske ville blive en smule stødt over anvendelsen. Hvert år afsluttes påsketuren med at hele familien stiller sig op til et nadverbillede, iklædt årets tema. Den heldige vinder af Jesus-valgkampen (der skal holdes taler, stemmes), får selvfølgelig lov til at være superstjernen i midten, mens resten af familien indtager de omkringstående roller efter bedste evne. Det er efterhånden blevet til mange flotte nadverbilleder, med alt fra spejderuniformer til kimonoer.


5) Gentag igen næste år. Ellers var det bare et event. Traditioner skabes og udvikles over tid!


Du ønskes en glædelig højtid, uanset valg eller fravalg af påsketradition.

Link til begivenhed

Skrevet af Katarina Le Müller

Odense er byen jeg troede jeg skulle væk fra for at opleve noget, men som endte med at være grunden til at jeg fik alt det jeg ønskede mig. Jeg elsker at være ude i verden, og jeg elsker at komme h...
This Is Odense